Hlavní obsah

Německé okresy snižují dávky migrantům, kteří odmítnou pracovat

Okresní úřady v Německu škrtají migrantům dávky v případě, že se otočí zády k výzvě, aby nastoupili na veřejně prospěšné práce.

Foto: Profimedia.cz

Leden 2024, pytle s pískem při záplavách v okrese Mansfeld-Südharz

Článek

Christian Herrgott z křesťanské demokracie (CDU), správce durynského okresu Saale-Orla, se stal průkopníkem povinného pracovního programu. Využil do té doby opomíjené možnosti, že podle § 5 zákona o dávkách pro žadatele o azyl mohou být lidé žádající o ochranu, kteří jsou schopni pracovat a žijí ve společném ubytování, povinni vykonávat v omezeném rozsahu veřejně prospěšné práce.

V jeho okrese zůstává v současné době 63 neobsazených pracovních míst v komunálních službách, především při úklidu. „Obsadit je, třeba jen dočasně, se ukazuje jako stále obtížnější,“ připouští v listu Bild Holger Wetzel, vedoucí okresního imigračního oddělení. Sedm uprchlíků odmítá pracovat. Důsledek: snížení dávek na 242 eur (6089 korun), přičemž standardní dávka je 460 eur (11 574 Kč).

Měli uklízet po povodních

Nejnovější příklad: André Schröder (CDU), správce okresu Mansfeld-Südharz ve východoněmecké spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, nařídil 64 žadatelům o azyl přenést pytle s pískem. Po záplavách v Helme ze začátku roku měli pomáhat s úklidem. Za 80 centů (asi dvacet korun) na hodinu, až 64 eur (1 610 korun) navíc k jejich dávkám.

Už i Vídeň. Válka migrantských gangů zachvátila ulice rakouské metropole

Evropa

Většina z nich přišla. Ale 15 uprchlíků ze Sýrie, Afghánistánu, Mali, Albánie a Nigeru se svým povinnostem vyhnulo. Jedenácti z nich nyní okres snižuje sociální dávky.

Foto: Profimedia.cz

Okresní správce André Schröder

Pro zpěčující se jednotlivce snížil standardní sazbu dávky 460 eur (cca 11 500 korun) zhruba na polovinu - o 232 eur (cca 5800 korun). Pro manželské páry se dávka sníží ze 413 eur (cca 10 400 korun) o 207 eur (5200 korun).

„Několikrát jsme se je pokoušeli přimět, aby se dostavili. Každý, kdo u nás z jiných zemí hledá ochranu, může být povolán k práci, která slouží obecnému blahu. To budeme důsledně vyžadovat,“ řekl okresní správce televizi MDR.

Jeho kolega Götz Ulrich (CDU) z okresu Burgenland rovněž v Sasku-Anhaltsku se vydal stejnou cestou. V jeho okrese je v současné době 36 pracovních míst, která se neustále obsazují. Migranti mají mimo jiné odklízet mrtvé dřevo z parků, sekat trávu, opravovat přístřešky nebo odstraňovat mech a plevel z cest.

Německo je pro migranty magnetem. A nevábí je jenom štědré dávky

Evropa

Zatím se 60 z oslovených uprchlíků do práce nedostavilo. Okres uložil sankce 32 z nich a 22 případů je stále v řízení. V případě šesti běženců úřady důvody uznaly (např. nemoc).

„Lidé, kteří jsou nuceni mnoho měsíců čekat a nic nedělat, ztrácejí dovednosti, které potřebují k tomu, aby mohli nastoupit do práce podléhající odvodům na sociální zabezpečení,“ řekl Ulrich.

Podle samospráv je také dobré, když migranti ukazují, že společnosti něco vracejí. Všechny povinné pracovní programy v burgenlandském okrese jsou kombinovány s jazykovými kurzy.

Zaznívají i výhrady

Výhrady k osmdesáticentovým pracovním místům zaznívají zejména od politiků z SPD, Zelených a Levice. Pro Martina Rosemanna (SPD), poslance Spolkového sněmu, „udržují lidi, kteří jsou potřební na obecném trhu práce, v neziskové práci“.

Frank Bsirske, bývalý šéf odborového svazu ver.di a nyní poslanec Spolkového sněmu za Zelené, se k povinné práci staví rovněž kriticky: „Především bychom měli dát všem uprchlíkům a tolerovaným osobám vůbec možnost pracovat.“

Evropa se bojí oprávněně, útoků nožem bude přibývat, tvrdí afghánský exdiplomat

Zahraniční

Související články

Výběr článků

Načítám