Hlavní obsah

Německá ministryně dál posílá státní peníze neziskovkám na moři. Použila trik

Bez ohledu na to, že se kabinet kancléře Olafa Scholze už dříve dohodl na tom, že stát už nebude financovat soukromé operace ve Středozemním moři, se Annalena Baerbocková , ministryně zahraničí za Zelené, postarala trikem o to, aby penězovod nevyschl.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Annalena Baerbocková, německá ministryně zahraničí, na schůzi strany v Berlíně.

Článek

Přitom Scholz z vládní sociální demokracie (SPD) a ministr financí Christian Lindner z vládní liberální FDP se už loni vyslovili pro zastavení finanční pomoci samozvaným námořním záchranářům. Rovněž Spolkový sněm vyřkl „už ne“. Jinak řečeno: vláda i parlament dosavadní praxi potopily.

Rozpočtový výbor pro Baerbockovou uvolnil šest milionů eur (151,6 milionu korun) na roky 2024 až 2026, které může, ale nemusí využít. Šéfka diplomacie - obratem a na vlastní pěst - tyto peníze nejprve nechala zmizet a pak je přeúčtovala do rozpočtu svého ministerstva, a to jako příspěvek pro mořské záchranáře. Z položky „Mezinárodní aktivity sociálních skupin“ ve výši 24 milionů eur (606,5 milionu eur) peníze poté ihned přesunula do obřího hrnce „Humanitární pomoc“ ve výši 2,2 miliardy eur (55,6 miliardy korun) . „Podle rozpočtových expertů jde o oblíbený trik, jak skrýt kontroverzní výdaje,“ upozornil web focus.de.

Když se Ingo Gädechens, odborník opoziční křesťanské demokracie (CDU), dotazoval na ministerstvu zahraničí, vyšlo najevo, že Baerbocková rozděluje stejnou částku jako v předchozím roce, a to navzdory postoji partnerů z vlády.

Itálií otřásá další případ skupinového znásilnění. Oběť označila za pachatele Severoafričany

Evropa

Svévole stojí miliony

V číslech: pro rok 2024 opět ministryně přiklepla peníze v celkové výši 1,9 milionu eur (48 milionů korun), z nichž její úřad dosud vyplatil 1,3 milionu (32,8 mil. korun). Ze státních peněz profitovaly zejména tři organizace: Sea Eye obdrží 393 540 eur (9, 9 milionu korun), SOS Humanity už získala půl milionu eur (12, 6 milionu korun) z peněz daňových poplatníků, SOS Mediterranee se těší na 492 060 eur (12, 4 milionu korun)

Deník Bild se zajímal, zda německá diplomacie dohodla platby s úřadem spolkového kancléře, když není tajemstvím, že Scholz se už loni od financování středomořských aktivistů distancoval.

Tým Baerbockové na to odpověděl stručně: „Pro použití těchto finančních prostředků platí zásada odpovědnosti jednotlivých resortů.“ Jinak řečeno, ministryně rozděluje peníze podle svého, bez ohledu na to, co říkají ostatní.

Italský recept na nelegální migraci zařízl tamní soud, argumentuje případem z Česka

Domácí

To je šílenost, rozčiluje se opozice

„Nelegální migranti, kteří již nesmějí překročit německé hranice, jsou převáženi přes Středozemní moře za peníze německých daňových poplatníků! Politika už nemůže být šílenější,“ nebere si Gädechens re servítky.

Christian Dürr (FDP) se opravdu zlobí. V Bildu vyzývá k zastavení všech plateb: „Spolkový sněm dal jasně najevo, že na to už žádné peníze daňových poplatníků nepůjdou. Očekávám, že vůle parlamentu bude s okamžitou platností respektována.“

Foto: Frontex

Záchrana uprchlíků ve Středozemním moři

Thorsten Frei, vedoucí parlamentní frakce CDU/CSU, rovněž napadal skutečnost, že Baerbocková „v rozporu s prohlášeními svých vládních kolegů nechává vyplácet miliony z rozpočtu kontroverzním skupinám“. „To je nepřijatelné a odporuje to zájmům Spolkové republiky,“ podotýká.

„Paní Baerbocková si zjevně plete ministerstvo zahraničí se soukromou nevládní organizací. Namísto toho, aby se spojovala s aktivisty, kteří přitahují hněv evropských partnerů, by se měla soustředit na své povinnosti vrcholné diplomatky. Kancléř musí její podivný postup konečně zastavit,“ uzavírá Frei v Bildu.

Itálii dochází trpělivost

Také August Hanning, někdejší šéf rozvědky - Spolkové zpravodajské služby, má jasno: „Spolkové ministerstvo zahraničí si zadalo už tím, že udělovalo víza na Blízkém východě a v Afghánistánu velmi velkoryse a bez rozsáhlých bezpečnostních kontrol. Pokračující financování pomocníků pašeráků je skandál.“

Záchranné operace se stále častěji dostávají pod palbu, protože podle výtek podporují pašerácký byznys. Zejména italská vláda neskrývá rozhořčení, protože nevládní organizace vyloďují pasažéry na tamní břeh.

Loni se při pokusu o překonání Středozemního moře do Evropy na lodích nezpůsobilých k plavbě utopilo více než 2700 lidí.

V EU je panika kvůli migrantům, Schengen se rozpadne, věštil Orbán na schůzce s Ficem a Vučičem

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám