Hlavní obsah

Němec odsouzený v Bělorusku k trestu smrti doufá, že se Lukašenko smiluje

Německý občan a bývalý záchranář Rico Krieger, který byl v Bělorusku obviněn z terorismu a odsouzen k trestu smrti, v běloruské televizi uvedl, že lituje svých činů a že doufá v milost od běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Informuje o tom ruský exilový zpravodajský server Meduza.

Foto: TVR.by/Screenshot

Rico Krieger v reportáži běloruské televize. Otisk obrazovky

Článek

„V kterémkoliv okamžiku mohou rozsudek vykonat. Velice lituji toho, co jsem udělal. Každou minutu a každou vteřinu. Ulehčuje mi vědomí, že se nikomu nic nestalo. Velice doufám, že mi prezident Alexandr Lukašenko odpustí a smiluje se nade mnou,“ řekl Krieger v pořadu, který odvysílala běloruská státní televize pod názvem „Zpověď německého teroristy odsouzeného na smrt“. Krieger byl natočen za mřížemi, hovořil německy a stanice jej nadabovala do ruštiny, poznamenal server Meduza.

Krieger vylíčil, že před rokem se rozhodl odjet na Ukrajinu, aby se stal zdravotníkem v některé cizinecké jednotce bojující na straně Ukrajiny. Poté, co odeslal žádosti několika jednotkám, spojili se s ním kurátoři z ukrajinské tajné služby SBU, kteří mu navrhli, aby odjel do Běloruska, kde na jednom nádraží v okolí Minsku zanechal batoh. Ten explodoval, ale nikomu se nic nestalo. O den později odjel na letiště, kde jej zatkli.

„Hluboce lituji toho, co jsem udělal, a ulevilo se mi, že nebyly žádné oběti,“ uvedl. „Byla to největší chyba v mém životě a určitě i poslední,“ prohlásil.

K trestu smrti za terorismus odsoudil běloruský soud německého záchranáře

Evropa

Před kamerou rovněž uvedl, že se setkal s německými diplomaty, ale ti mu řekli, že v jeho případě nemůže německá vláda nic udělat, a tak se cítí „zcela opuštěný“.

Německé ministerstvo zahraničí před týdnem uvedlo, že Berlín je v intenzivním kontaktu s úřady v Minsku ohledně osudu německého občana odsouzeného k smrti. Krieger ovšem uvedl, že německé úřady neudělaly nic, aby ho u soudu obhájily, píše Meduza.

„Připadám si jako nějaká žirafa, kterou chtějí zastřelit. Každý den se cítím naprosto opuštěně. Vláda má za mě bojovat. Bojuje ale jen moje rodina. Jediní, kdo bojují, je můj otec a babička. Snaží se přesvědčit německou vládu, aby něco udělala,“ uvedl podle Meduzy Krieger.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí později uvedl, že obě strany o případu jednaly, přičemž Minsk navrhl možná „konkrétní řešení“. Ta neupřesnil.

O rozsudku smrti, původně vyneseném 24. června, informovala jako první minulý týden nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Třicetiletý Němec původem z Berlína, který má nezletilé dítě, v minulosti pracoval jako záchranář Červeného kříže a také jako strážce americké ambasády v Berlíně.

Bělorusko je poslední zemí v Evropě, která uplatňuje trest smrti. Ten jako „krutý a nelidský“ Německo „odmítá za všech okolností“, jak dříve řekl agentuře AFP nejmenovaný německý diplomat v souvislosti s Kriegerovým odsouzením.

Je otázkou, do jaké míry lze brát Kriegerovu výpověď vážně, i samotné Bělorusko totiž uvedlo, že s německými úřady jednalo, čímž rozbilo slova odsouzeného, že se o něj Německo nijak nezajímá. Dá se předpokládat, že se Minsk snaží německého občana využít k propagandě.

Lukašenko, který je už 30 let u moci, pravidelně obviňuje Ukrajinu a běloruskou opozici, že se snaží destabilizovat jeho zemi, která posloužila ruským vojskům jako základna k útoku na Ukrajinu v únoru 2022. Běloruští odpůrci Lukašenkova režimu podnikli sabotáže na železničních tratích sloužících k transportu ruských vojsk.

Popravy se v Bělorusku vykonávají zastřelením a odehrávají se za nejpřísnějšího utajení: datum se neoznamuje, tělo se nevydává příbuzným a nesděluje se ani místo, kde byl popravený pochován.

Kyjev chce s Moskvou měnit odsouzené za kolaboraci za zadržované Ukrajince

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám