Hlavní obsah

Němcům se ztratila jedna z nejmodernějších raket

Německým ozbrojeným silám chybí jedna moderní raketa vzduch-vzduch Iris T, uvedl v pátek server Business Insider. Němci po ní pátrají, protože ztráta moderní rakety pro vzdušný boj představuje vážné bezpečnostní riziko.

Foto: Profimedia.cz

Podvěšená raketa Iris-T

Článek

Ztráta rakety byla zaznamenána před pár dny v kasárnách Severním Porýní-Vestfálsku, když se nakládaly zbraně, aby se odvezly kvůli stavebním pracím. Voják, který dohlížel na nakládku, zjistil, že skutečný počet neodpovídá číslům v evidenci.

Armáda nyní prověřuje, zda se raketa omylem nedostala na kontejnerovou loď plující do Spojených států, protože tam se provádějí cvičné střelby. V tom případě by neměla ostrou hlavici, stojí v textu zprávy. I tak by ale šlo o značné bezpečnostní riziko, napsal server. V případě, že by se ke zbrani dostala znepřátelená strana, měla by přístup k utajovaným komponentům.

„Střela není jen drahá, kus za 250 tisíc eur (přes šest milionů korun), ale je to jedna z nejmodernějších zbraní ozbrojených sil. S pomocí infračerveného vyhledávání v hlavici může přesně zasahovat letadla, drony a rakety do vzdálenosti až 40 kilometrů,“ uvedl server.

Od střely vzduch-vzduch Iris-T je odvozena i její varianta Iris-T SLM vypouštěná ze země. Tyto rakety země-vzduch dodává Německo Ukrajině, kde ničí ruské střely s plochou dráhou letu.

Jak můžete ztratit tryskáč? V USA pátrají po zmizelé F-35, o pomoc prosí veřejnost

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám