Hlavní obsah

Němci před volbami vyšetřují další žhářské útoky na vozy politiků AfD

Německé úřady řeší dvojici žhářských útoků na automobily politiků strany Alternativa pro Německo (AfD). V noci na čtvrtek kdosi zapálil vozy v Lipsku a v Brémách, jedno z aut patří spolkovému exposlanci, kterého už v roce 2019 neznámí útočníci napadli na ulici. Pachatelé tehdejšího útoku dosud nebyli dopadeni, napsal nyní deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Spálené auto politika AfD Nicolause Festa v Berlíně. Ilustrační snímek z roku 2020

Článek

„Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit politickou motivaci, převzalo další policejní vyšetřování Policejní protiteroristické a extremistické středisko při Saské zemské kriminální policii,“ citoval Bild z prohlášení Saské státní kriminální policie a státního zastupitelství v Lipsku.

„Nenechám se zastrašit levicovým násilím,“ vzkázal pak saský zemský poslanec Holger Hentsche, který zjevně o motivu žhářství nepochybuje.

V Brémách pak v noci na čtvrtek shořela dodávka spolkového exposlance AfD Franka Magnitze, který už v roce 2019 utrpěl poranění obličeje po pádu, když jej na ulici napadla trojice útočníků. Navzdory zveřejněnému videu z bezpečnostní kamery se pachatele tehdejšího útoku nepodařilo dopadnout. Automobily různých politiků AfD se staly terčem žhářských útoků už v minulosti.

V září se konají zemské volby v Sasku, Durynsku a v Braniborsku. AfD, která je kvůli krajně pravicovým aktivitám některých členů v hledáčku německé civilní kontrarozvědky, podle sondáží může v těchto spolkových zemích zemské volby vyhrát. Zhruba 40 procentům obyvatel v těchto zemích by nevadilo, kdyby AfD v těchto regionech po zářijových volbách převzala vládu, ukázal aktuální průzkum institutu Civey pro zpravodajský portál Focus online.

Česká policie prohledala dům německého poslance Bystroně v Praze

Evropa

Rozdělené Německo. Voličská mapa je výmluvná

Eurovolby

Výběr článků

Načítám