Hlavní obsah

Nejvyšší soud SR: Atentát na Fica nebyl terorismus

Nejvyšší soud Slovenské republiky nesouhlasí se závěrem vyšetřovatelky, že dopisy Juraje Cintuly manželce jsou jednoznačným důkazem toho, že se v případě atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr) jednalo o terorismus. Cintula spáchal atentát na předsedu vlády 15. května 2024 ve městě Handlová.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ochranka odvádí premiéra Roberta Fica do auta poté, co byl postřelen.

Článek

Jak ve středu uvedl web Aktuality, Nejvyšší soud dospěl k tomuto závěru už v polovině září při svém rozhodování o uvalení vazby na Cintulu. Obviněný totiž v létě požádal o propuštění z vazby. O jeho žádosti rozhodoval specializovaný trestní soud, který vazbu potvrdil právě i s poukazem na terorismus. Obviněný pak společně s právním zástupcem podali stížnost proti vazbě. O stížnosti a o důvodech vazby poté rozhodoval odvolací soud, kterým byl Nejvyšší soud Slovenské republiky.

„Podle tříčlenného senátu sice patří sedmdesátník do vazby, ale soudu se nepozdává, že vyšetřovatelka pod dozorem prokurátorky změnila kvalifikaci a případ aktuálně stíhají jako terorismus,“ uvedly Aktuality na základě usnesení Nejvyššího soudu, které má web k dispozici.

Podle soudců Nejvyššího soudu se dá mluvit o terorismu tehdy, pokud by z důkazů vyplynulo, že „pachatel svůj skutek vykonal v úmyslu donutit vládu státu, aby něco konala, opomenula nebo strpěla“. Soudci ve svém usnesení doslova uvedli, že „takovéto důkazy doteď v předmětném řízení v potřebném rozsahu zajištěny nebyly“.

To je cesta do pekel, komentuje slovenský web Ficova slova o dalším atentátu

Evropa

Podle soudu se vyšetřovacím složkám ani prokuratuře doteď nepodařilo najít takové důkazy, aby se o atentátu v Handlové dalo bezpochyby mluvit jako o terorismu.

Parafráze místo citací

Policisté případ původně vyšetřovali jako pokus o úkladnou vraždu, na teroristický čin ho překlasifikovali necelé dva měsíce po střelbě.

Podle Nejvyššího soudu není možné zjistit, na základě jakých skutečností k této změně došlo. Prokurátorka koncem srpna při vyjádření k žádosti o propuštění Cintuly z vazby argumentovala, že z vazby psal dopisy své manželce a uvedl v nich, že útok na předsedu vlády vykonal z důvodu nesouhlasu s celkovou vládní politikou „s cílem zastavit jeho působení, tím pádem zastavit působení vlády, znefunkčnit ji“.

Podle Aktualit nejde o doslovné citace z dopisů obviněného atentátníka, ale o parafrázování jeho slov prokurátorkou. Nejvyšší soud po prostudování spisu dospěl k závěru, že „prozatím prokurátorkou uváděná tvrzení z trestního spisu nevyplývají“.

Atentát na Fica na Slovensku vyšetřují jako teroristický útok

Evropa

Cintula měl v jednom z dopisů manželce napsat i tuto pasáž: „Zdá se, že ten nejhorší evropský Jidáš je na tom dobře. Nyní se vláda ukryla do zlatých paláců. To je ten nejhorší scénář. Dal jsem Ficovi milost, měl by být jen na invalidním vozíku.“ V dalším dopise dodal: „Vždy mám ten názor, že arogantního revanšistu bylo potřeba zastavit“.

Soud proto dospěl k závěru, že z dopisů se jeví, že „tento útok byl podněcován osobní nenávistí k poškozenému Robertu Ficovi“.

V závěru usnesení soudci Nejvyššího soudu konstatovali, že z verdiktu o vazbě nevyplývá, že by prokurátorka a vyšetřovatelka musely změnit právní kvalifikaci skutku.

Jedna ze svědkyň při výpovědi potvrdila, že po loňských parlamentních volbách Cintula na Facebooku uvedl něco v tom smyslu, že „od Fica nám pomůže už jen kulka“, resp. „Fica zastaví už pouze kulka“.

Cintula využil k atentátu výjezdové zasedání slovenské vlády v Handlové. Z bezprostřední blízkosti vystřelil na Fica celkem pětkrát ze své pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Cintula byl zadržen okamžitě po atentátu. Premiéra převezli vrtulníkem do banskobystrické nemocnice, kde mu lékaři při pětihodinové operaci zachránili život.

Vyšetřovatelé provedli po atentátu na Fica 106 výslechů

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám