Hlavní obsah

Největší továrna na čokoládu na světě se zavírá. Kvůli salmonele

Výrobce čokolády Barry Callebaut objevil salmonelu ve své továrně v belgickém Wieze, která je největší na světě. Výroba byla zastavena a dodávky přerušeny, oznámila ve čtvrtek švýcarská společnost.

Foto: Profimedia.cz

Firma Barry Callebout v belgickém Wieze

Článek

Firma je předním světovým dodavatelem čokoládových a kakaových produktů. Jsou dodávány komerčním zákazníkům k dalšímu zpracování, proto není samotná značka Barry Callebaut laikům příliš známá, píše server týdeníku Focus.

Bakterie salmonely, které způsobují těžké průjmy a zvracení, byla podle údajů firmy objevena v pondělí v lecitinu, který se používá při výrobě čokolády. Pomáhá urychlovat některé procesy při výrobě čokolády a chrání kvalitu kakaového másla. Čokoláda díky němu vydrží vyšší teploty, nešediví, je lesklá a má delší trvanlivost.

Závadné výrobky se nedostaly do oběhu

Společnost uvádí, že kontaminovaného leticinu se dostalo do výroby jen velmi malé množství. Čokoládové výrobky s kontaminovanou látkou nebyly ani dokončeny, ani prodány zákazníkům, uvedl mluvčí společnosti Frank Keidel. Továrna bude vyčištěna a dezinfikována, což by mělo trvat několik dnů, doplnil mluvčí.

V USA zachraňovali pracovníky čokoládovny, spadli do nádrže s čokoládou

Koktejl

Společnost Barry Callebaut zásobuje cukrárny, pekárny, restaurace a výrobce nápojů. S více než 12 000 zaměstnanci ve více než 40 zemích se firma označuje za předního světového výrobce vysoce kvalitních čokoládových a kakaových výrobků.

Továrna ve Wieze je největší továrnou na čokoládu na světě. Ročně se zde vyrobí 350 tisíc tun čokolády.

Výběr článků

Načítám