Hlavní obsah

V Německu? Fungl nová nejmodernější hasičská zbrojnice lehla popelem, neměla hlásič

Zní to jako vtip, ale je to hořká skutečnost. Ve městě Stadtallendorf ve spolkové zemi Hesensko lehla popelem fungl nová hasičská stanice. Byla otevřena letos v lednu a byla považována za jednu z nejmodernějších v celém okrese. Kvůli úsporám ale chyběla maličkost, požární hlásič. Škody po ohni dosahují částky přes 20 milionů eur (504,8 milionu korun), uvedl web Hessenschau.

Foto: Profimedia.cz

Vyhořelá hasičská stanice ve městě Stadtallendorf

Článek

Při slavnostním otevření požární stanice určené pro místní sbor dobrovolných hasičů padaly na adresu budovy jen samé superlativy – „nejmodernější, inovativní, dokonalá“. Stanice byla vybavena 23 metrů vysokou cvičnou věží, vlastní prádelnou, zařízením pro údržbu hadic a fitness centrem. Chyběla ovšem „maličkost“ – požární hlásič.

O několik měsíců později je „nejmodernější hasičská stanice v celém okrese“ v troskách. Ve středu krátce po čtvrté hodině ráno začalo zřejmě některé ze zaparkovaných vozidel hořet, píše web Hessenschau.

Foto: Profimedia.cz

Požár na hasičské stanici ve městě Stadtallendorf způsobil škodu ve výši 20 až 24 milionů eur.

Instalace požárního hlásiče není ze zákona povinná, vysvětluje požární inspektor Lars Schäfer. Je na uvážení obce, do jaké míry bude chránit svou kritickou infrastrukturu. „Je lepší je mít. Důkazem toho je nynější situace ve Stadtallendorfu,“ uvedl Schäfer.

V domě u Sevilly explodovala baterie telefonu, při požáru zahynula celá rodina

Evropa

Zda by hlásič pomohl zabránit rozsáhlému ohni, se vyšetřuje. „Hasiči (profesionální) byli na místě do tří minut,“ potvrdil policii starosta Christian Somogyi (SPD). Plameny se ovšem velmi rychle šířily, místy byly vysoké 10 až 15 metrů. Hořelo dvanáct hasičských vozů. Nikdo nebyl naštěstí zraněn.

Požární alarmy jsou drahé, proto na řadě hasičských stanic hlásiče chybějí. Znalecký posudek před výstavbou stanice ve Stadtallendorfu uvádí, že požární signalizace nebyla potřeba, uvedl Norbert Fischer, šéf hesenského hasičského svazu. Budova navíc patří místní správě a byla klasifikována jako sklad vybavení. Při zpětném pohledu by větší investice do prevence ušetřila spoustu peněz. Celková škoda se odhaduje na 20 až 24 milionů eur (504,8 až 605,8 milionu korun)

Požár ve Stadtallendorfu je podle Fischera „obrovské fiasko“ a nepochybně se přehodnotí současný stav v zabezpečení hasičských stanic už kvůli tomu, že se na mnoha místech nabíjí řada baterií.

„Určitě nainstalujeme požární poplachový systém,“ říká Thomas Groll (CDU), starosta sousední obce Neustadt. Tam je plánována nová hasičská stanice.

Požár pekáren v Berouně způsobil škodu za 100 milionů, pečivo by chybět nemělo

Krimi

Výběr článků

Načítám