Hlavní obsah

Nedívali jsme se jinam, nebyla vhodná příležitost, hájí se policie. Puigdemonta nechala pláchnout

Katalánská policie Mossos d’Esquadra v prohlášení odmítla kritiku, že umožnila uprchnout katalánskému expremiérovi Carlesi Puigdemontovi. Politik, na kterého je vydán celostátní zatykač, se ve čtvrtek ráno ukázal před katalánským parlamentem, kde před několika tisíci lidmi vystoupil s projevem, ale poté zmizel. Od té doby po Puigdemontovi, který je na útěku před španělskou justicí od roku 2017 a žije v Bruselu, policie bezvýsledně pátrá.

Foto: Lorena Sopena, Reuters

Carles Puigdemont

Článek

Mossos d’Esquadra v prohlášení uvedla, že prioritou bylo zaručit bezproblémový průběh zasedání katalánského parlamentu, který diskutuje o nové regionální vládě. „Mossos d’Esquadra popírá, že by byla uzavřena dohoda či bylo předběžně vyjednáváno se spolupracovníky Carlese Puigdemonta,“ uvedla policie. Podle ní se počítalo se zadržením Puigdemonta „v nejpříznivější moment, aby nevznikl veřejný nepořádek“.

Katalánská policie ve čtvrtek odpoledne pokračuje v pátrání po katalánském expremiérovi, který se vrátil do Španělska poprvé od roku 2017. Na Puigdemonta je vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře veřejných financí, které se podle obžaloby dopustil při organizaci referenda o nezávislosti v říjnu roku 2017. Podle prvního rozhodnutí soudu se na toto obvinění nevztahuje amnestie, která začala platit v červnu. To Puigdemont odmítá.

Volby v Katalánsku vyhráli socialisté blízcí vládě v Madridu

Volby

Zadržen byl však jeden příslušník katalánské policie, který je podezřelý, že Puigdemontovi pomáhal s útěkem po čtvrtečním vystoupením před parlamentem. Policie chce také vyslechnout šéfa Puigdemontovy strany Junts Jordiho Turulla, který byl zřejmě s expremiérem během jeho útěku.

To, že Puigdemont nebyl zadržen, označují za hanbu někteří pravicoví politici i komentátoři. Některé policejní odbory tvrdí, že by pátrání po Puigdemontovi měly vést celostátní bezpečnostní sbory.

V katalánském parlamentu ve čtvrtek odpoledne pokračuje debata o nové vládě. Šéfem kabinetu se chce stát socialista Salvador Illa. Pokud by se mu to podařilo, tak by po 14 letech vedl katalánskou exekutivu představitel neseparatistické strany. Strana Junts, která by skončila v opozici, kvůli různým důvodům požaduje přerušení zasedání. Kdyby vláda nevznikla do konce srpna, tak by se v Katalánsku automaticky konaly nové volby.

Madridský soud schválil vyšetřování premiérovy manželky kvůli korupci, ale jen u některých kauz

Evropa

Výběr článků

Načítám