Hlavní obsah

Navalnyj tušil, že z vězení živý nevyjde. Z jeho pamětí mrazí

Nejprominentnější ruský opoziční politik posledních let Alexej Navalnyj předpovídal, že se z vězení už živý nedostane. Vyplývá to z úryvků jeho pamětí, jež před jejich vydáním zveřejnil americký tisk. Jeho předpověď se vyplnila letos v únoru v trestanecké kolonii za polárním kruhem. V době úmrtí mu bylo 47 let.

Foto: Profimedia.cz

Provizorní památník Alexeje Navalného ve Francii

Článek

„Zbytek života strávím ve vězení a zemřu tady. Nebudu tu mít nikoho, s kým bych se mohl rozloučit… Všechna výročí se budou slavit beze mě. Vnoučata nikdy neuvidím,“ stojí v úryvku, jejž Navalnyj napsal v březnu 2022. Tentýž měsíc byl za údajný extremismus odsouzen k devatenácti letům vězení.

Navalnyj byl ostrým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina. V srpnu 2020 byl při návštěvě Sibiře otráven nervovou paralytickou látkou Novičok. Své paměti začal psát, když se poté zotavoval v Německu. Po svém návratu do Moskvy v lednu 2021 byl okamžitě zatčen a zbytek života strávil ve vazbě, připomíná BBC.

I tam si ovšem nadále vedl deník, jenž se stal součástí jeho pamětí, jež vyjdou pod názvem Patriot. Zápisky z vězení ukazují jeho slábnoucí zdraví a zachycují dopady jeho izolace. „Při práci sedíte sedm hodin u šicího stroje na stoličce nižší než výška kolen. Po práci dalších pár hodin sedíte na dřevěné lavici pod Putinovým portrétem. Tomu se říká ‚disciplinární aktivita‘,“ popsal Navalnyj běžný den v ruské trestanecké kolonii.

Putinův termín ohledně vytlačení Ukrajinců z Kurské oblasti nesplněn. Rusové přisouvají další síly

Válka na Ukrajině

V nejpozdnějším ze zveřejněných úryvků Navalnyj mluví o tom, jak se ho ostatní vězni i vězeňská ostraha často ptali, proč se do Ruska vracel. „Nechci se vzdát své země nebo ji zradit. Pokud vaše přesvědčení něco znamenají, tak musíte být připraveni, že se za ně postavíte a učiníte potřebné oběti,“ zní v textu jeho odpověď.

Navalného smrt v únoru mezi mezinárodní komunitou vyvolala šok a vztek. Mnoho lidí z ní automaticky vinilo Putina, což se Kreml v prvních dnech nesnažil vyvrátit. Veřejně uvedl jen, že o úmrtí ví. Až později byla ruskými úřady zveřejněna informace, že Navalnyj zemřel přirozenou smrtí, ale i tu nadále mnoho stran zpochybňuje.

Navalnyj byl zřejmě otráven. Zmínky o zvracení a křečích úřady cenzurovaly, píše web

Evropa

Výběr článků

Načítám