Hlavní obsah

NATO má plán v případě ruského útoku: 800 tisíc vojáků na východ

Německá armáda připravila operační akční plán (OPLAN EU), který v případě ruského útoku na Severoatlantickou alianci (NATO) počítá s rychlým nasazením 800 tisíc vojáků a 200 tisíc kusů techniky na východním křídle Aliance. Informuje o tom německý týdeník Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci německého Bundeswehru

Článek

Podle připraveného scénáře by tyto síly z různých zemí Aliance měly být přesunuty k východním hranicím ze severomořských přístavů v Nizozemsku, Belgii a Německu do tří až šesti měsíců od „zhoršení situace“. Klíčovou zásobovací trasou by měla být dálnice A2 vedoucí z německého Oberhausenu až k Berlínu, uvedl německý týdeník.

Nejde však o jedinou trasu, kterou Němci připravují, protože ta výše uvedená je zranitelná. Nachází se na ní totiž strategicky důležitý most Hohenwarte severně od Magdeburgu, jehož případné zničení by vedlo k ochromení dálnice A2.

Němci také uvažují nad tím, kde přesně na trase zřídit odpočívárny pro vojáky. Ty chtějí vybudovat každých 300 až 500 kilometrů. Úřady proto v tuto chvíli prověřují místní civilní infrastrukturu, aby zjistily, zda je schopna pojmout a obsloužit tak velký počet osob a techniky.

NATO má plán, jak nasadit americké vojáky ve válce s Ruskem

Evropa

Plán pro Američany

Zkraje června britský deník The Telegraph informoval o plánu Aliance ohledně nasazení amerických vojáků v případě války s Ruskem. Vylodit by se měli v přístavech jedné z pěti zemí – Nizozemska, Itálie, Řecka, Turecka nebo Norska – a posléze se přesunout k frontě po předem připravených logistických trasách.

Plán číslo jedna počítá s jejich vyloděním v nizozemském Rotterdamu a následným přesunem ve vlacích přes Německo a Polsko k ukrajinským a běloruským hranicím a také k ruské Kaliningradské enklávě. Zbývající trasy jsou pak záložní pro případ, že by ta hlavní nebyla dostupná.

Síly rychlé reakce

Severoatlantická aliance má nicméně k dispozici také Síly rychlé reakce (NATO Response Force), což jsou jednotky vojáků z několika aliančních zemí, které jsou v případě nutnosti nasazeny do boje během krátké doby. Průzkumné jednotky již během pěti dnů.

Poté, co Rusko zahájilo svoji agresivní válku na Ukrajině, se Aliance rozhodla pro rozšíření těchto jednotek. V současnosti je počet vojáků rychlého nasazení 300 tisíc.

Pistorius: Do pěti let se Německo musí připravit na válku s Ruskem

Evropa

Výběr článků

Načítám