Hlavní obsah

Naše země je spojencem Ruska, ujišťuje Putina místopředseda srbské vlády

Srbsko je spojencem Ruska a nikdy na něj neuvalí sankce, prohlásil místopředseda srbské vlády Aleksandar Vulin s tím, že do budoucna vylučuje také vstup země do Severoatlantické aliance. Informuje o tom agentura AP. Vulin to řekl při středečním setkání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem ve Vladivostoku.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda srbské vlády Aleksandar Vulin a ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

„Je pro mě velkou ctí, že mám tu čest s vámi hovořit,“ řekl Vulin Putinovi na začátku jednání. „Věřte mi, prosím, když říkám, že je to velké povzbuzení pro všechny Srby, ať už žijí kdekoli,“ dodal.

Vulin dále hovořil o tom, že Bělehrad na Moskvu nikdy neuvalí sankce. Srbsko se už dříve odmítlo připojit k západním sankcím proti Rusku kvůli válce na Ukrajině, ačkoli agresi Moskvy odsoudilo. Populistický prezident Aleksandar Vučić prohlásil, že uvalení sankcí není v národním zájmu Srbska.

„Srbsko není jen strategickým partnerem Ruska, Srbsko je také spojencem Ruska. Proto je tlak Západu na nás obrovský,“ řekl dále Vulin. „Srbsko vedené Aleksandarem Vučićem je Srbskem, které se nikdy nestane členem NATO, které nikdy neuvalí sankce proti Ruské federaci a které nikdy nedovolí, aby jeho území bylo využíváno k jakýmkoli protiruským akcím,“ ujistil ruského diktátora.

Putin pověřil rakouskou exministryni Kneisslovou ochranou tygrů ussurijských

Evropa

Sám Vulin je přitom pod sankcemi Spojených států, které je na něho uvalily loni v červenci a obvinily ho z podílu na nelegálních dodávkách zbraní, obchodování s drogami a zneužívání veřejných funkcí a napomáhání vlivu Ruska na nestabilním Balkáně. Vulin obdržel od Ruska dvě čestná vyznamenání, připomíná agentura AP.

Putin se se srbským místopředsedou vlády setkal v ruském Vladivostoku na okraj ekonomického fóra, jehož cílem bylo přilákat zahraniční investory a představit jim Rusko. Při pozdravu Vulinovi, když oba usedli k jednání, Putin vyjádřil naději, že srbský vicepremiér bude schopen „pozorně se podívat a zhodnotit možnosti spolupráce s tak velkým a perspektivním regionem“, jakým je ruský Dálný východ.

Medvěděv se vysmívá Západu kvůli Putinovi v Mongolsku

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám