Hlavní obsah

Narozeninový masakr ve Francii, čtyři mrtví včetně oslavence

Aktualizováno

Čtyři lidé zemřeli při střelbě na oslavě narozenin v sobotu ve vesničce ve střední Francii poté, co na párty přišel muž a začal střílet. Jednalo se o bývalého elitního armádního střelce, který podle policie zastřelil tři hosty a pak sebe, informovala agentura AFP.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

K útoku došlo v Espinasse-Vozelle, vesnici o zhruba tisícovce obyvatel, nedaleko Clermont-Ferrandu. Dvacetiletý mladík slavil s rodinou a přáteli své kulaté narozeniny, když se k domu kolem půl desáté večer přiblížil asi padesátiletý muž s pistolí.

„Začal pálit do hostů, přičemž tři zabil, a nakonec zastřelil sebe,“ uvedla místní prefektura.

Mezi oběťmi byl oslavenec a jeho otec. Další čtyři lidé byli se zraněními ošetřeni v nemocnici, nejsou však ohroženi na životě. Ostatních patnáct svědků střelby bylo pod dohledem psychologů.

„Je to šok,“ řekl novinářům starosta vesnice Michel Marien. „Nevíme, co to mohlo způsobit. Jak se člověk přestane ovládat a udělá něco takového?“ ptal se.

Střelci bylo 57 let, v minulosti sloužil v armádě a absolvoval i nasazení v Afghánistánu, dodal starosta. V domě měl podle něj velké množství zbraní, žil osamoceně a v přírodě. Oslava ho nemohla rušit, neboť od ní byl velmi daleko.

Prokuratura starostovo vyjádření pro média nepotvrdila ani nevyvrátila. K případu se chce vyjádřit v pondělí večer na základě dalšího vyšetřování. Motiv muže je nejasný. V minulosti nebyl odsouzený. Jedinou skvrnou na jeho dosavadním životě by podle agenturního zdroje blízkého vyšetřování mohly být dokumenty týkající se nezaplacení alimentů.

Ve Francii zatkli nezletilého. Plánoval útok během oslav 14. července

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám