Hlavní obsah

Národy přetrvávají, politici se mění, komentoval Pellegrini ochlazení česko-slovenských vztahů

Slovenský prezident Peter Pellegrini považuje česko-slovenské vztahy nadále za nadstandardní, i když v posledním období došlo ve vztazích mezi vládami obou států k určitému ochlazení. Česká vláda letos v březnu zrušila mezivládní jednání se slovenským kabinetem Roberta Fica. Učinila tak v reakci na smířlivou rétoriku Ficovy vlády směrem k Rusku.

Foto: FB Petra Pellegriniho

Kladení věnců u památníku T. G. Masaryka v Bratislavě

Článek

Podle Pellegriniho se ani tak nemění nic na nadstandardních vztazích s Českou republikou. „Nemění se na nich vůbec nic, ani v případě, když dochází zčásti k výměně názorů nebo drobným nedorozuměním mezi nejvyššími politickými špičkami. Národy zde přetrvávají další staletí, politici se mění,“ řekl Pellegrini podle agentury SITA.

Pellegrini společně s českým velvyslancem Rudolfem Jindrákem položili v pondělí věnce u památníku T. G. Masaryka a M. R. Štefánika v Bratislavě u příležitosti 106. výročí vzniku Československa.

Na Slovensku je tento den od roku 2020 opět státním svátkem, ale není dnem pracovního klidu. „Češi ani Slováci si nepřejí, abychom měli špatné vztahy – a to je základní zadání pro politiky. Neměli bychom připouštět, aby nás rozdělilo nějaké téma, například mezinárodního charakteru. Když se občas hádáme, je to jako v rodině,“ konstatoval Jindrák.

„Dnes si připomínáme mimořádně významný den v dějinách slovenského a českého národa, vznik Československé republiky, společného státu založeného na principech svobody a demokracie,“ uvedl Pellegrini na facebooku.

„Československá republika vytvořila poprvé v dějinách Slovákům šanci stát se státotvorným národem a rozvíjet se v demokratickém a moderním státním útvaru,“ dodal slovenský prezident. Podle Pellegriniho byl vznik Československa základem pro vznik samostatné Slovenské republiky.

KOMENTÁŘ: Ne všichni měli to štěstí jako my 28. října – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám