Hlavní obsah

Naftové nádrže v Rusku hoří po ukrajinském útoku už tři dny. Žár nedovolí hasit

Proletarsk

Požár naftových nádrží v ruské Rostovské oblasti, které vzplály po ukrajinském dronovém útoku, se rozšířil na plochu 10 000 metrů čtverečních, informovala ruská státní agentura TASS. Nádrže hoří už třetí den a obrovský žár kolem nich nedovolí hasičům, aby se přiblížili.

Foto: X.com/NEXTA

Požár skladu motorové nafty v ruském Proletarsku

Článek

Sklad ropy v ruském Proletarsku v Rostovské oblasti, který využívá ruská armáda, začal hořet po útoku ukrajinských dronů v noci na neděli. Potvrdil to ukrajinský generální štáb s tím, že útok provedly bezpilotníky Hlavního ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR).

„Plocha požáru je 10 000 metrů čtverečních, hoří nádrže s motorovou naftou. Exploze ale nehrozí, ani lidé nejsou ohroženi, tudíž evakuace se neočekává,“ referoval v úterý o situaci podle agentury TASS šéf okresu Proletarskij Valerij Gornič.

Web Fontanka.ru v této souvislosti uvedl, že hoří nejméně dvacet obřích nádrží na naftu z celkových 74, které se v továrně Kavkaz nacházejí.

Vyhlášen stav nouze

Okolí skladů i továrny se „utápí“ v černém dýmu, jeho sloupy stoupající z hořících nádrží je vidět na kilometry daleko. V Proletarském okrese byl vyhlášen stav nouze.

V Záporožské jaderné elektrárně vyhořela chladicí věž

Válka na Ukrajině

Na místě s plameny bojuje na 520 hasičů, žár kolem hořící nafty je ale tak silný, že se vozidla s cisternami nemohou k ohni ani přiblížit. Hašení se proto ujaly čtyři speciálně upravené hasicí letouny Il-76, které startují z Rostova na Donu.

Fontanka.ru v úterý uvedla, že v pondělí večer bylo na místě hlášeno 41 zraněných hasičů, přičemž nejméně sedm z nich přepravily vrtulníky do zdravotnických zařízení v Petrohradu.

Rostovská oblast není cílem ukrajinských úderů poprvé. V červenci drony zaútočily například nad letiště Millerovo, odkud vzlétají ruské Suchoje Su-30SM. O měsíc dřív se stala cílem jedna z největších ruských rafinérií ropy u Rostova na Donu. Ve stejnou dobu vyhořel po ukrajinském dronovém útoku také ropný sklad v Bělgorodské oblasti.

Hoří naftové nádrže. Ukrajinské drony v noci zaútočily na továrnu v Rostovské oblasti

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám