Hlavní obsah

Na žádost Ruska. Slovenský ministr jednal s Lavrovem

Na okraji Valného shromáždění OSN v New Yorku jednal šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár (Směr) se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. S ruským ministrem zahraničí jednal v New Yorku také šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Foto: FB Juraje Blanára

Juraj Blanár jednal v New Yorku se Sergejem Lavrovem

Článek

Blanár potvrdil, že setkání s Lavrovem se uskutečnilo na žádost ruské strany. „Mluvili jsme prioritně o slovenských zájmech v oblasti energetické bezpečnosti. Týká se to jaderného paliva, dostupné ropy a plynu. Zájmem Slovenské republiky je, aby byly zachovány existující koridory pro jejich tranzit navzdory tomu, že pracujeme na diverzifikaci,“ uvedl Blanár na Facebooku.

Šéf slovenské diplomacie také zdůraznil potřebu mírového řešení konfliktu na Ukrajině, na kterou Rusko soustavně útočí.

„Zopakoval jsem konzistentní pohled Slovenska na konflikt na Ukrajině s důrazem na porušení mezinárodního práva a nevyhnutelnost hledání mírového řešení. Pouze tak je možné dospět ke spravedlivému a trvale udržitelnému míru, který by měly garantovat i jiné velmoci,“ zdůraznil Blanár.

Fatální chyba, k míru se nenecháme donutit, vzkázal Kreml Zelenskému

Válka na Ukrajině

„Místo eskalace je potřeba se vrátit k dialogu a diplomatickým řešením na základě principů Charty OSN, které jsou jedinou cestou, jak ukončit násilí a utrpení civilistů na obou stranách,“ dodal slovenský ministr zahraničí.

Foto: FB Pétera Szijjártóa

Sergej Lavrov a Péter Szijjártó v New Yorku

Szijjártó po jednání s Lavrovem zdůraznil, že udržování vztahů s Ruskem a rozvíjení spolupráce v oblastech, které nejsou ovlivněny sankcemi, je v maďarském zájmu. „Taková země, jako je ta naše, si nemůže dovolit nebýt aktivní v oboustranně výhodných vztazích s Ruskou federací,“ řekl Szijjártó ve videu zveřejněném na Facebooku.

Podle šéfa maďarské diplomacie ruský ministr zahraničí se vždy snažil vyhovět požadavkům maďarské vlády a byl pozitivní a otevřený ohledně řešení důležitých otázek, které se týkají obou stran. Szijjártó zopakoval postoj Budapešti, že by mělo být co nejdřív uzavřeno příměří a měly by začít mírové rozhovory o ukončení války na Ukrajině.

Slovensko společně s Maďarskem jsou nyní jedinými zeměmi Evropské unie (EU), které jsou do značné míry vstřícné vůči Rusku navzdory jeho agresi vůči Ukrajině. EU kvůli Ukrajině uvalila na Moskvu rozsáhlé hospodářské sankce a bránící se zemi podporuje.

Blanár a Szijjártó se s Lavrovem setkali také v březnu na regionálním fóru v Turecku, za což je kritizovali mimo jiné partneři z Visegrádské skupiny. Český premiér Petr Fiala krátce po zmíněné schůzce oznámil přerušení česko-slovenských mezivládních konzultací.

Polský premiér Donald Tusk tehdy mimo jiné upozornil, že setkání s Lavrovem se uskutečnilo v den pohřbu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, který zemřel v únoru v trestanecké kolonii na Sibiři.

Rusko chce obnovit vztahy se Slovenskem, Blanár jednal s Lavrovem

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám