Hlavní obsah

Na Ukrajinu se vrátilo 115 zajatců, stejný počet zamířil do Ruska

V sobotu se uskutečnila další výměna válečných zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem. Na Ukrajinu se vrátilo 115 zajatých ukrajinských vojáků, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Stejný počet se jich vrátil do Ruska.

Při další výměně se na Ukrajinu vrátilo 115 zajatců, domů se dostal stejný počet zajatých Rusů v Kurské oblastiVideo: Reuters

Článek

„Ještě 115 našich obránců se dnes vrátilo domů. Jsou to příslušnici Národní gardy, Ozbrojených sil, Válečného námořnictva a pohraniční služby,“ uvedl Zelenskyj. „Díky našemu týmu, partnerům a Spojeným arabským emirátům za to, že se naši lidi vracejí domů,“ dodal ukrajinský prezident.

Rusko vrací těla zajatých Ukrajinců bez vnitřních orgánů, tvrdí manželka azovského bojovníka

Válka na Ukrajině

Ukrajinský koordinační štáb podle Ukrajinské pravdy uvedl, že při 55. výměně byli všichni navrácení branci. Jsou mezi nimi i ti, které Rusko zajalo hned na začátku invaze. Propuštěno bylo 82 obránců Mariupolu, z nichž padesát bránilo železárny Azovstal.

Vyměněno bylo i devět vojáků, kteří byli v Rusku nezákonně odsouzeni. A zároveň i šest příslušníků Národní gardy, kteří hlídali areál černobylské elektrárny.

I Ukrajina propustila 115 ruských zajatců, uvedla agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Mělo jít o vojáky, které Ukrajinci zajali, když vpadli do Kurské oblasti. Potvrdila se tak spekulace, že Ukrajinci brali při vpádu ruské zajatce pro výměny.

Vyměnění ruští vojáci se nacházejí v Bělorusku, odkud mohou kontaktovat své příbuzné. Následně budou přepraveni do Ruska, kde se budou léčit a rehabilitovat.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Na záběru jsou ruští zajatci.

Ukrajinský útok v ruské Sudži: Hraniční přechod v troskách, ruští vojáci se vzdali

Evropa

Související články

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 90 zajatcích

Z ukrajinského zajetí se do vlasti vrátilo 90 ruských vojáků a také Rusko předalo Ukrajině 90 válečných zajatců. Oznámilo to v úterý ruské ministerstvo obrany...

Výběr článků

Načítám