Hlavní obsah

Na Ukrajině zastřelili exposlankyni Irynu Farionovou. Bojovala za ukrajinštinu

Lvov
Aktualizováno

V ukrajinském Lvově byla v pátek zastřelena tamější bývalá poslankyně Iryna Farionová, známá jako hlasitá obhájkyně ukrajinského jazyka. Po střelci policie pátrá. Šedesátiletá Farionová zemřela po převozu do nemocnice, uvedl šéf Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj.

Foto: Roman Baluk, Reuters

Iryna Farionová na snímku z roku 2013

Článek

Farionová se stala terčem atentátu v pátek v 19:30 na Masarykově ulici ve Lvově, napsala Ukrajinska pravda . Se střelným zraněním byla okolo 20:00 převezena do nemocnice na ARO. Byla v kritickém stavu, utrpěla průstřel hlavy.

„Bída. Bylo oznámeno, že Iryna Farionová zemřela v nemocnici. Zdravotníci dělali všechno možné, ale zranění bylo neslučitelné se životem,“ řekl starosta Lvova Andrij Sadovyj. „Je to děsivé a hrozné. Vždy říkám, že na Ukrajině není už žádné bezpečné místo. Ale taková drzá vražda. Vraha je třeba najít,“ dodal starosta podle Ukrajinské pravdy.

Policie po jejím úmrtí oznámila, že trestný čin byl překvalifikován na úmyslnou vraždu. Podle ukrajinského trestního zákoníku se za ni uděluje trest ve výši odnětí svobody až 15 let.

Farionová se v roce 2005 stala členkou ukrajinské ultranacionalistické strany Svoboda a byla ve výboru, který ji vede. V roce 2012 byla zvolena do parlamentu. Při dalších pokusech o získání poslaneckého mandátu již neuspěla.

Zapálená bojovnice za ukrajinštinu

Pozornost si získala aktivitami na podporu ukrajinského jazyka. Od roku 2013 do roku 2019 vedla na parlamentním kanálu Rada ukrajinský televizní projekt Velikost osobnosti. Jeho cílem bylo popularizovat znalosti o klíčových postavách ukrajinské historie, kultury a politiky. Odvysíláno bylo 160 dílů.

Farionová byla také zakladatelkou a autorkou televizního projektu Gen Ukrajiny na lvovském kanálu NTA, který se vysílal v letech 2019 až 2023. Měla i dva kanály na YouTube, kde například bojovala proti anglicismům v jazyce a zveřejňovala kurzy o kultuře ukrajinské mluvy.

Farionová vzbuzovala pozornost kritikou ukrajinských veřejných činitelů používajících ruštinu. V minulosti vyzývala, aby každý, kdo mluví rusky, dostal ránu do čelisti, napsala agentura Reuters.

Loni ji Lvovská polytechnika odvolala z funkce profesorky katedry ukrajinštiny kvůli jejímu obvinění, že se v armádě mluví rusky. Farionová následně podala žalobu. Haličský okresní soud ji 12. února 2024 odmítl vrátit do funkce profesorky na Institutu humanitních studií Lvovské polytechniky. Odvolací soud ve Lvově její žalobě 29. května vyhověl.

Bezpečnostní dohoda s Ukrajinou je jen nezávazná deklarace, míní odborník

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám