Hlavní obsah

Na Slovensku zastřelí do konce roku sto medvědů. Včetně mláďat

Minimálně patnáct uživatelů loveckých revírů na Slovensku požádalo o výjimku na odstřel dalších medvědů do konce roku 2024. Dojde k likvidaci dospělých jedinců i mláďat, kteří se naučili pohybovat v blízkosti obcí a měst. Náměstek slovenského ministra životního prostředí Filip Kuffa potvrdil, že resort vydá výjimku na odstřel až sta medvědů.

Foto: FB Policie Trenčínský kraj

Medvěd hnědý

Článek

„Není to patnáct kusů, někde žádají čtyři, devět a tak dále. V mnoha případech jsou to synantropní medvědice společně s mladými. Není tam na výběr, je potřeba eliminovat i mladé jedince, kteří jsou naučeni na blízkost lidí,“ řekl Kuffa na facebooku.

Tento postup umožňuje novela zákona o ochraně přírody. Pokud se vyhlásí mimořádná situace, myslivecké sdružení z dotčeného území může požádat ministerstvo životního prostředí o vydání výjimky na odstřel chráněného živočicha.

Letos už 123 mrtvých medvědů

Letos bylo na Slovensku usmrceno 86 medvědů, dalších 37 zahynulo na silnicích a na železnicích. Po říjnovém smrtícím útoku medvěda u obce Hybe v okresu Liptovský Mikuláš bylo v okolí za devět dní zastřeleno nejméně dvanáct medvědů.

Slovenské národní parky budou mít vlastní zásahové týmy pro odstřel medvěda hnědého

Evropa

Někteří odborníci však upozorňují, že odstřel většího množství medvědů neznamená automaticky méně útoků na lidi. V roce 2023 zaznamenali dvanáct útoků medvěda na člověka, ale za první půlrok letošního roku došlo už k patnácti útokům a do poloviny října stoupl počet útoků na dvacet.

Poslanec vládní Slovenské národní strany Rudolf Huliak vyzval k plošnému odstřelu medvědů. Tvrdí, že pokud se ročně zastřelí sto medvědů, stejně dojde k nárůstu počtu jedinců o několik stovek.

„Zbytečně střílejí i bezproblémové jedince“

Bývalý koordinátor zásahového týmu pro medvěda hnědého Marián Hletko z iniciativy My jsme les konstatoval, že myslivci zbytečně střílejí i bezproblémové jedince. „Pravděpodobně si myslí, že nemusí jednoznačně identifikovat každého medvěda, kterého považují za problémového, ale stačí, aby překročil nějakou jejich zónu, a zastřelí ho,“ cituje Hletka Denník N.

Začátkem října zaútočil medvěd v katastru obce Hybe na houbaře, který svým zraněním na místě podlehl. Při útoku zasáhl medvěd jednu z hlavních tepen dolní končetiny, došlo k masivnímu krvácení a zastavení oběhu. Minulou sobotu zaútočila medvědice na sedmašedesátiletého houbaře nad obcí Kanianka v okresu Prievidza. Houbař utrpěl četná zranění v oblasti horních a dolních končetin.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se odhaduje na téměř 1300 jedinců. Po opakovaných střetech této šelmy s člověkem schválili poslanci slovenského parlamentu v květnu možnost zjednodušeného odstřelu medvědů.

Při útoku medvědice Slovákovi zachránil život proutěný košík. S houbařením nekončí

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám