Hlavní obsah

Na Slovensku se rozjela sbírka na munici pro Ukrajinu. A má úspěch

Aktualizováno

Občanští aktivisté ze sdružení Mír Ukrajině rozjeli na Slovensku sbírku na podporu české iniciativy týkající se nákupu munice pro Ukrajinu. Akci nazvali „Když ne vláda, posíláme my“, což je reakce na postoj kabinetu Roberta Fica, který se do programu zapojit nehodlá. Na účtu se za jediný den sešlo do úterního večera 340tisíc eur (8,6 milionu korun) od 4722 dárců.

Foto: municeproukrajinu.sk, Novinky

Munice pro Ukrajinu

Článek

Za první milník si organizátoři stanovili částku 250 tisíc eur (6,3 milionu korun), celkem by pak chtěli vybrat milion eur (přes 25 milionů korun), .

„Buďme společně odvážní a pomozme Ukrajině bránit se. Přispějeme na globální iniciativu české vlády,“ vyzvali na svém webu municiapreukrajinu.sk.

Iniciátoři se odmítají smířit s tím, že Slovensko do českého programu nepřispělo. „Pojďme ukázat, že o tom nerozhodují jen oni. Jsme přesvědčeni, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů. Jsme si jisti, že my, obyvatelé a obyvatelky Slovenska, pomoci chceme a dokážeme,“ uvedli autoři výzvy, mezi nimiž je několik občanských spolků.

Fico odmítá nový migrační pakt

Evropa

Sbírku podpořila například bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová, účastník Slovenského národního povstání Otto Šimko či český hudebník Michael Kocáb. Organizátoři se řídí heslem jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika: „Ti, kteří si myslí, že za ně svobodu vybojují jiní, si ji možná ani nezaslouží.“

Ukrajina už více než dva roky vzdoruje ruské invazní armádě. Rusko se netají úmyslem přivlastnit si část jejího území. Napadená země vzdoruje díky podpoře ze zahraničí, ta však v poslední době pokulhává, mimo jiné kvůli vnitroamerickým sporům. Česká muniční iniciativa by mohla pomoci zlepšit situaci obránců.

Podle slovenské iniciativy Ukrajina nebrání jen své území, ale také Evropu a její hodnoty založené na svobodě a míru. „Česká iniciativa je jedinou cestou, jak Ukrajině bránící se mnohem silnějšímu agresorovi v krátkém čase pomoci s pro ni životně důležitou věcí, a tou je dostatek dělostřelecké munice,“ uvedl Marián Kulich z iniciativy Mír Ukrajině.

Fiala v USA: Česká iniciativa zajistila již půl milionu kusů munice pro Ukrajinu

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám