Hlavní obsah

Na Slovensku opět útočil medvěd. Napadl turistu z Polska

Trstená

Na turistickém chodníku v Bobrovecké dolině nedaleko rekreačního střediska Oravice na severozápadě Slovenska napadl ve středu medvěd dvaašedesátiletého turistu z Polska. Utrpěl zranění horní a dolní končetiny.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši

Článek

Slovenská policie přijala oznámení o útoku medvěda na své tísňové lince. Žilinská policejní mluvčí Daniela Kocková webu myorava.sme.sk řekla, že turista byl transportován do nemocnice. „Měl škrábance převážně na noze. Nebylo to nic vážného,“ potvrdil webu ředitel nemocnice ve městě Trstená Marian Tholt. „Po ošetření byl propuštěn domů,“ dodal ředitel.

Na místo dorazil zásahový tým pro medvěda hnědého, ale útočící šelmu se ani ve spolupráci s policií nepodařilo najít.

„Je mi 45 let a od základní školy nás učitelky upozorňovaly na medvědy v Bobrovecké dolině,“ uvedla Monika Vavrenčáková. „Tabule upozorňující na výskyt medvědů je tam, co si pamatuji. Každý turista, který vchází na toto území, je na to upozorněn,“ dodala.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se odhaduje na téměř 1300 jedinců. Po opakovaných střetech této šelmy s člověkem schválili poslanci slovenského parlamentu v květnu možnost zjednodušeného odstřelu medvědů. Od začátku roku 2024 do 15. července bylo na Slovensku usmrceno 41 těchto šelem.

Medvědice na Slovensku kousla cyklistu do nohy

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám