Hlavní obsah

Na Slovensku omezili příspěvek za ubytování Ukrajinců

Od července se bude na Slovensku poskytovat příspěvek pro lidi, kteří ubytují uprchlíky z Ukrajiny, jen po dobu 120 dnů. Ve čtvrtek o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu, když schválili návrh vlády.

Foto: AP

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Článek

Podle ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) je cílem změny zlepšit a zefektivnit procesy související s poskytováním ochrany státních příslušníků třetích zemí na území Slovenské republiky. „Bezplatné ubytování se bude poskytovat uprchlíkům, kteří získali dočasné útočiště po dobu 120 dnů. Po uplynutí této doby se bude poskytovat pouze zranitelným osobám,“ citoval ministra vnitra web sme.sk.

Mezi zranitelné osoby patří zdravotně znevýhodněné osoby, senioři ve věku nad 65 let, děti do pěti let a jeden z jejich rodičů. Počet lidí, kteří budou mít nárok na příspěvek, tak od července poklesne ze současných 35 tisíc na 20 tisíc.

Slovensko poskytovalo příspěvky na ubytování od začátku ruské agrese na Ukrajině. Současné široké poskytování příspěvku je podle slovenského ministerstva vnitra z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Podle resortu by se uprchlíci měli co nejdříve zařadit do běžného života a podílet se na zabezpečování svých základních životních potřeb také z vlastních zdrojů.

Přístup Ukrajinců na pracovní trh i příspěvek domácnostem za jejich ubytování, schválil Senát

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám