Článek
Podle kontrolorů firma nabízela k prodeji maso z tohoto skladu ve svých podnikových prodejnách. U uzených klobás a uzeného masa se šířil nepříjemný zápach. Hygienici konstatovali, že maso napadla nebezpečná bakterie listerie.
Podle vedoucího odboru hygieny v Liptovském Mikuláši Ivana Antola bylo maso uskladněno v nevyhovujících podmínkách. "Sklad jsme uzavřeli a zakázali jsme prodávat maso z tohoto skladu," uvedl Antol.
LISTERIÓZA
Co je listerióza
Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.
Koho postihuje?
Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.
Příznaky
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.
Jak se bakterie dostane do jídla?
Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.