Hlavní obsah

Medvěd na Slovensku zaútočil na houbaře a vážně ho zranil. Zvíře čeká odstřel

V katastru obce Kanianka v Trenčínském kraji napadla v sobotu medvědice sedmašedesátiletého houbaře, který utrpěl zranění končetin. Začátkem října došlo ke smrtelnému útoku medvěda na člověka u obce Hybe v okresu Liptovský Mikuláš.

Foto: FB Policie Trenčínský kraj

Medvěd hnědý

Článek

Jak informovala televize Markíza, tentokrát útočila medvědice, která se v okolí pohybuje se dvěma mláďaty a je značně agresivní. „V lesním porostu mezi obcemi Šútovce a Poruba v katastrálním území obce Kanianka došlo k napadení člověka medvědem hnědým,“ konstatovala slovenská policie na facebooku.

Záchranáři na facebooku potvrdili, že vyslali záchranku i záchranářský vrtulník do oblasti Ploský Grúň. „Podle dosavadních informací má muž zranění horních a dolních končetin, ale je při vědomí,“ uvedli záchranáři.

Na místo směřuje zásahový tým pro odstřel medvěda hnědého. Policie vyzvala občany, aby do zmíněné oblasti nechodili.

Slovenské národní parky budou mít vlastní zásahové týmy pro odstřel medvěda hnědého

Evropa

Začátkem října zaútočil medvěd v katastru obce Hybe v okresu Liptovský Mikuláš na houbaře, který svým zraněním na místě podlehl. Při útoku zasáhl medvěd jednu z hlavních tepen dolní končetiny, v jehož důsledku došlo k masivnímu krvácení a zastavení oběhu. Navzdory maximálnímu úsilí záchranářů třiašedesátiletý muž na místě zemřel.

K úmrtí po útoku medvěda došlo na Slovensku i v dubnu 2024, kdy šelma v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách pronásledovala pár z Běloruska. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se odhaduje na téměř 1300 jedinců. Po opakovaných střetech této šelmy s člověkem schválili poslanci slovenského parlamentu v květnu možnost zjednodušeného odstřelu medvědů.

Po smrtelném útoku medvěda vyhlásil Liptovský Mikuláš mimořádnou situaci

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám