Hlavní obsah

Na sankčním seznamu USA je nově i „řezník z Buči“

Spojené státy uvalily sankce na dva ruské vojáky, obviněné ze zavraždění civilistů v ukrajinském městě Buča a v obci Andrijivka u Kyjeva během jejich okupace ruskými vojsky loni na jaře. Oznámila to v úterý na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na oznámení amerického ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci přebírají kontrolu nad městem Buča po stažení ruských okupačních sil, archivní foto

Článek

Ministerstvo na černou listinu zařadilo plukovníka Azatbeka Omurbekova, přezdívaného v médiích „řezník z Buči“ kvůli vraždění neozbrojených civilistů, a vojáka Daniila Frolkina, obviněného ze zavraždění civilisty v Andrijivce.

Ukrajinská a západní média označují Omurbekova za velitele 64. samostatné motostřelecké brigády a za jednoho z velitelů zodpovědných za zvěrstva v okupovaném městě Buča. Už loni v dubnu na něj sankce uvalila Británie.

Frolkin se loni v srpnu přiznal serveru Važnyje istorii, že se během bojů na Ukrajině dopustil krádeže a také zavraždil civilistu ve vsi Andrijivka u Kyjeva. Tu Rusové okupovali během loňského února a března po vpádu na Ukrajinu, než se na jaře museli od ukrajinské metropole stáhnout. Bývalý voják také vyjmenoval velitele, kteří opakovaně vydávali rozkazy k zabíjení civilních obyvatel.

Vojenský soud v Chabarovsku na východě Ruska letos v březnu vyměřil Frolkinovi 5,5 roku podmíněně. Soud ale Frolkina nesoudil za vraždu, ale za „šíření nepravdivých informací o působení ruských ozbrojených sil v zahraničí“, jak Moskva nazývá veškeré informace odchylující se od oficiální verze, podle které ruští vojáci nenapadají civilisty, neútočí na civilní cíle, a už vůbec se nedopouštějí válečných zločinů.

Frolkin podle médií sloužil v Omurbekově brigádě. Když se svět dozvěděl o válečných zvěrstvech spáchaných v Buči, které Moskva popírá, ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal 64. brigádu tím, že jí udělil čestný titul „gardová“. A Omurbekov byl povýšen z podplukovníka na plukovníka a Putin mu udělil titul Hrdiny Ruska.

Na Ukrajině čelí Frolkin v nepřítomnosti obvinění z válečného zločinu, za což mu hrozí doživotí. Spojené státy nyní Omurbekova, Frolkina a jejich příbuzné zbavily práva na vstup do USA.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že během pobytu ruské armády ve městě Buča nepřišel k úhoně žádný civilista. Záběry se zavražděnými lidmi, ležícími v ulicích města po stažení ruských sil od Kyjeva, odmítli v Moskvě jako podvrh a provokaci.

Snímek ruky zastřelené Iryny s nalakovanými nehty. Jeden ze symbolů ruského řádění

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám