Hlavní obsah

Řecko v pohotovosti. Řítí se silné bouře, varují meteorologové

Do stavu pohotovosti byla uvedena řecká civilní ochrana kvůli silným bouřím, které ve čtvrtek hrozí značné části Řecka. Extrémní počasí doprovázené blesky a krupobitím podle řeckých meteorologů se nejprve projeví v severních částech řecké Východní Makedonie a Thrákie. Temné nebe a vzdušné víry nad mořskou hladinou hlásí turisté už také z Chalkidiki.

Foto: Windy

Hrozící bouřky v Řecku

Článek

Řecká národní meteorologická služba podle serveru eKathimerini uvedla, že nestabilní vzdušné masy přicházející do Řecka ze severozápadu Balkánu přinášejí silné deště a bouřky do středních a severních oblastí země, zejména do řecké Východní Makedonie a Thrákie.

Poté nepřízeň počasí zasáhne Chalkidiki, kde se očekávají extrémně silné bouřky, jižní a střední Thesálii, Sporadské ostrovy a střední Řecko.

Nebe nad Sarti na Chalkidiki

Před silnými bouřkami, krupobitím, větrem a přívalovým deštěm ve zmíněných oblastech řecké úřady už varovaly nejen místní, ale i turisty.

„Nebe potemnělo, doslova zčernalo, vzápětí se setmělo,“ popsala Aneta podle serveru Blic situaci v Sarti na Chalkidiki. V Afytosu, městečku ve stejné oblasti, se už ulicemi valí voda, uvedla Dunja.

Ohrožené oblasti Řecka jsou vyznačeny červeně.

V regionech Chania na Krétě, Lakónie na poloostrově Peloponés a na ostrově Kythéra je podle eKtahimerini stále vysoké riziko požáru.

Řecké úřady ohlásily, že letos v létě bude v Řecku v boji s plameny trvale pomáhat 240 hasičů ze zahraničí. Pomoc již Aténám přislíbilo Bulharsko, Malta, Moldavsko a Rumunsko. Bulharští hasiči již do Řecka dorazili, ostatní přijedou v první polovině července.

Na řeckém ostrově Kos již druhým dnem řádí požár

Evropa

Výběr článků

Načítám