Hlavní obsah

Na řeckém ostrově Kos již druhým dnem řádí požár

Řečtí hasiči se již druhý den potýkají s požárem na ostrově Kos. Stovky turistů a místních obyvatel, jež byly v noci nuceny se evakuovat, se však již vrátily do svých hotelů a domovů. Dosud si požár oficiálně nevyžádal žádné oběti na životě ani neponičil žádné budovy.

Požáry na KosuVideo: Reuters

Článek

S požárem na Kosu zápolí s pomocí vrtulníku více než stovka hasičů, již se nyní snaží hlavně zabránit tomu, aby oheň opět zesílil. V noci z pondělí na úterý se přiblížil k vesnici Kardamaina, což vedlo k evakuaci obyvatel a turistů do sportovního střediska a dalších připravených budov, sdělil agentuře Reuters zástupce guvernéra souostroví Dodekany Christos Efstratiou.

Napříč Řeckem o víkendu propukl tucet požárů včetně dvou u hlavního města země Atén. S ohněm se hasiči stále potýkají také na Krétě a Chiosu. Na obou ostrovech s hašením pomáhají letadla. Před nebezpečím dalších požárů posílených dlouhým suchem v pondělí varoval i premiér země Kyriakos Mitsotakis.

Letní požáry jsou v Řecku běžnou událostí. V posledních letech se však jejich frekvence a intenzita kvůli teplejšímu, suššímu a větrnějšímu počasí zvýšila. Tuto dlouhodobou změnu počasí vědci spojují s dopadem klimatických změn.

U Atén zuří lesní požáry

Evropa

Výběr článků

Načítám