Hlavní obsah

Na Polsko se žene série ničivých bouří. V Německu je ohrožen semifinálový zápas ME ve fotbale

Na Polsko se žene série ničivých bouří, varují tamější meteorologové. Provázet je bude nejen krupobití, ale také lijáky a vichřice. Vítr by v nárazech měl dosáhnout rychlosti až 120 km/h, spadnout by mělo až 80 mm srážek. Extrémní bouře by měly Polsko trápit až do konce tohoto týdne. Silné bouřky budou trápit také Německo a ohrožují středeční večerní semifinále mistrovství Evropy ve fotbale.

Foto: Windy

Srážky nad Německem, Polskem a Českem ve středu v poledne

Článek

Polsko čekají velmi těžké dny. Až do konce týdne budou zemi sužovat extrémně silné bouřky a současně úmorná vedra. Na mnoha místech by měla v sobotu teplota překročit 35 stupňů Celsia. Bouřky se nevyhnou žádnému regionu a mohou oblast zasáhnout ve dne i v noci.

Ve středu odpoledne zemi zasáhne studená fronta a s ní přijdou i první bouře. Nejsilnější by měly být v regionech na západě a severozápadě, kde byl vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň nebezpečí. Polský meteorologický ústav IMGW varuje před větrem, který v nárazech dosáhne rychlosti až 120 km za hodinu, a před lijáky, kdy by mělo spadnout až 80 mm.

Bouřit bude i v pátek a sobotu a tyto dny budou provázet vedra, kdy by měla teplota vystoupat na 36 stupňů. Bouřky nezmizí ani následující dny, ale polevit by měly v neděli.

Na letišti v Dillí se propadla střecha terminálu

Svět

Obavy v Německu

S obavami sledují vývoj počasí také pořadatelé mistrovství Evropy ve fotbale. Ve středu večer se hraje semifinálový západ v Dortmundu a právě od severu se ženou silné bouřky do dalších částí Německa. Bouře by měly jít v pásu od severu na východ.

„Bouřky lze očekávat hlavně v Braniborsku, Berlíně, Sasku, Meklenbursku-Předním Pomořansku a Sasku-Anhaltsku,“ uvedl meteorolog Dominik Jung. Meteorologové očekávají, že bouřky bude provázet silný vítr o nárazech až 85 kilometrů za hodinu a silný déšť, kdy by mělo spadnout až 40 litrů na metr čtvereční. Pokud budou padat kroupy, měly by mít velikost až dva centimetry.

Počasí ohrožuje také semifinálový zápas mistrovství Evropy ve fotbale. Ten se koná na stadiónu v Dortmundu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Pořadatelé očekávají, že kromě tisíců Britů dorazí kolem 100 tisíc fanoušků z Nizozemska. Zda vůbec, popřípadě v jakém rozsahu, se zápas uskuteční, zatím není jasné. Pořadatelé sledují předpověď, ta se postupně bude upřesňovat. Zatím jsou dva modely. Jeden je příznivý, počítá s teplotou 21 stupňů Celsia a žádnými lijáky, druhý naopak předpovídá bouřku a průtrž mračen.

„Severní Porýní-Vestfálsko by měly bouřky zasáhnout, otázkou je, do jaké míry bude postižen Dortmund. Zatím je šance, že by mu mohl liják vyhnout, ale záleží na vývoji,“ uvedl klimatolog Karsten Brand.

Redakce Sport.cz po celou dobu mistrovství Evropy ve fotbale přináší veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Bouřit bude i v Česku

Velmi silné bouřky by měly ve středu odpoledne zasáhnout také Česko. Doprovodí je přívalové srážky, při kterých ojediněle může v úhrnu napršet kolem 50 milimetrů, silný vítr a krupobití. Slábnout budou postupně od západu.

„Ve středu ovlivní naše území od západu výrazné frontální rozhraní, na kterém se vyskytnou na západě silné, na ostatním území až velmi silné bouřky,“ uvedli meteorologové. V opakovaných bouřkách podle nich může spadnout i přes 70 milimetrů srážek, vítr v nárazech může dosáhnout rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině a mohou padat až třícentimetrové kroupy.

Podle předpokladu meteorologů by v Čechách měly bouřky zeslábnout odpoledne a večer, na Moravě a ve Slezsku v noci na čtvrtek, případně ve čtvrtek ráno.

Silný vítr odnesl Čechy na matračce v Chorvatsku až na širé moře

Evropa

Výběr článků

Načítám