Hlavní obsah

Váš luxus, naše bída! Desítky tisíc lidí na Mallorce protestovaly proti turistům

Na Mallorce protestovaly v neděli večer proti masové turistice a nedostupnosti bydlení desetitisíce lidí. Policie uvedla, že jich bylo zhruba 20 tisíc, podle organizátorů se ale na protest sešlo 50 tisíc osob. Informuje o tom například francouzská rozhlasová stanice RFI.

Foto: Stringer, Reuters

„Změňme kurz, omezme cestovní ruch,“ hlásal transparent protestujících

Článek

Demonstranti přišli do centra hlavního města Palma s transparenty s nápisy jako „Váš luxus, naše bída“ nebo „Nechceme být první v růstu nákladů na bydlení“, uvedla RFI. Jeden z nápisů kritizoval nízkonákladové letecké společnosti.

Účastníci akce se vydali z parku Ses Estacions přes historické centrum Palmy. Někteří turisté jim tleskali a povzbuzovali je, jiní byli spíše rozladěni.

Mallorca je největší z ostrovů, které tvoří Baleárské souostroví. Tuto oblast, kde žije zhruba 1,2 milionu místních obyvatel, loni navštívilo 17,8 milionu rekreantů, z toho 4,6 milionu z Německa a 3,4 milionu z Británie.

Foto: Stringer, Reuters

Protestu se mělo podle policie zúčastnit okolo 20 tisíc lidí

Odpůrci masové turistiky v Barceloně vytáhli na hosty restaurací stříkací pistole

Cestování

Shromáždění uspořádala skupina s názvem „Méně turistiky, více života“. Podle jedné z hlavních organizátorek Margy Ramisové, kterou citoval list Mallorca Zeitung, se k akci připojilo 100 sdružení a organizací.

Proti masové turistice se na Mallorce demonstrovalo i zhruba před dvěma měsíci. Tehdy se na místě sešlo zhruba 25 tisíc lidí s hesly „Řekněme dost!“ a „Mallorca není na prodej!“. Podobná nespokojenost panuje i v dalších španělských turistických metropolích, jako jsou Barcelona a Málaga, a také na Kanárských ostrovech.

Foto: Stringer, Reuters

„Zastavte soukromá letadla“

Na Mallorce zatkli turisty, kteří rozpoutali v restauraci extrémně násilnou potyčku

Cestování

Výběr článků

Načítám