Článek
"Jsou to standardní pokrmy - chutné, lehké a výživné,“ řekl mluvčí FAO Nick Parsons. FAO se několik dekád snaží vyvážit kontrast mezi tématy jejích konferencí a standardními službami, kterými jsou na cestách zahrnováni přední politikové a diplomaté. Už v roce 1974 byla nabídka jídel na sjezdu organizace ostře kritizována v souvislosti s probíhající potravinovou a ropnou krizí.
Také v Římě jedí zvlášť čelní představitelé států a vlád a ostatní delegáti. Menu ve francouzštině nabízejí striktně italské pokrmy. Nechybí nadýchané pečivo s mozzarellou, těstoviny s dýní a krevetami, telecí a hovězí plátky, rizoto s parmezánem, našlehaná sýrová pěna, pistácie, zmrzlina, bílé víno z Orvieta, grappa a sicilský likér limoncello.
Římská konference FAO
Summit, který potrvá do čtvrtku, řeší současnou potravinou krizi. V důsledku růst cen potravin a paliv, živelných katastrof a neúrodě v mnoha světových regionech hrozí miliónům lidí třetího světa podvýživa a hlad.
Ne všichni aktivisté jsou ale kvůli tomu kritičtí. "Političtí vůdcové mohou jíst, co chtějí, přijmou-li rozhodné kroky, které zaručí, že se chudým lidem strádajícím kvůli vysokým cenám potravin, dostane pomoci,“ citovala agentura AP Alexandera Woolla, mluvčího britské humanitární organizace Oxfam.