Hlavní obsah

Rychlík z Prahy se na Slovensku srazil s autobusem. Sedm mrtvých

Aktualizováno

U Nových Zámků na jihu Slovenska se ve čtvrtek rychlík z Prahy do Budapešti srazil s autobusem. Podle posledních informací při neštěstí zemřelo sedm lidí, další jsou zranění.

Záběry z nehody vlaku a autobusu na SlovenskuVideo: Reuters

Článek

Záchranáři na Facebooku v aktualizované bilanci uvedli, že sedm osob utrpělo zranění neslučitelná se životem a dalších pět osob je zraněných. Jde hlavně o cestující z autobusu, ve vlaku se zranil pouze strojvedoucí, který utrpěl popáleniny na rukou. V autobuse bylo v době nehody osm cestujících a řidič.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) na místě nehody řekl, že těla obětí jsou spálená a nedají se zatím identifikovat. „Při vyšetřování se musí zjistit, zda šlo o selhání techniky, nebo lidského faktoru,“ uvedl ministr.

České úřady nemají informace, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

Strojvedoucí RegioJetu před nehodou minul dvojí varování

Ekonomika

Podle portálu railpage.net se nehoda stala na železničním přejezdu ve směru na Dvory nad Žitavou, kde se vlak EC 279 Metropolitan srazil s linkovým autobusem společnosti Arriva.

„Bus je roztržený na půl,“ informoval portál. „Lokomotiva po srážce hořela,“ dodal server. Na místě zasahovalo třicet hasičů s deseti kusy techniky.

Foto: FB Policie SR

Havárie vlaku a autubusu na Slovensku

„Operační středisko záchranné zdravotní služby vyslalo na místo pět sanitek a tři vrtulníky,“ uvedli slovenští záchranáři. Helikoptéry vzlétly z Bratislavy, Nitry a Banské Bystrice.

Foto: FB Policie SR

Havárie vlaku a autobusu na Slovensku

K nehodě došlo krátce po 17:00 na chráněném železničním přejezdu se světelnou signalizací, napsal web listu Nový Čas s tím, že podle svědků signalizace od středeční bouřky nefungovala.

Katarína Molnárová, která byla na místě, na Facebooku tvrdí, že na železničním přejezdu nefungovala signalizace už dva dny. Mluvčí železnic Vladimíra Bahýlová se k tomu, že by signalizace nebo závory nefungovaly, zatím nevyjádřila.

Zraněné převáželi do nemocnic ve městech Levice, Galanta, Komárno, Nitra a Bratislava. V Nových Zámcích po středeční průtrži mračen nemocnice nefunguje. Jednoho zraněného v kritickém stavu vezl vrtulník do nemocnice v bratislavské čtvrti Kramáre.

Podle slovenských médií patřila lokomotiva Českým drahám a vlaková souprava s personálem slovenským železnicím. Trať v úseku Nové Zámky-Dvory nad Žitavou byla po nehodě neprůjezdná, stejně jako silnice, se kterou se kříží.

Foto: Facebook/Katarína Molnárová

Nehoda vlaku na Slovensko

„Pracujeme na zajištění náhradní autobusové dopravy v tomto úseku. Ve vlaku bylo v době nehody asi 200 cestujících, pro které jsme zajistili náhradní dopravu do Štúrova,“ uvedlo vedení slovenských železnic.

Silná bouřka v Praze zkomplikovala provoz tramvají. Na Zbraslavi najel vlak do sesutého kamení

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám