Hlavní obsah

Na Jadranu se objevili jedovatí ohniví červi

Na pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, se objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Jsou jedovatí a pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže.

Foto: Profimedia.cz

Hermodice ohnivá (Hermodice carunculata)

Článek

Experti podle portálu 24 sata.hr uvedli, že v moři u černomořského pobřeží se vyskytuje hermodice ohnivá (Hermodice carunculata), která je známá především díky svému rudému zbarvení a dorůstá délky kolem 15 centimetrů.

V Jaderském moři se hermodice vyskytovaly již dříve, v posledních letech se ale jejich populace kvůli oteplování moře velmi rozšířily. Objevují se také na mělčinách, kde je hloubka moře do jednoho metru.

„Jsou to pomalu se pohybující živočichové, kteří se živí ostnokožci, hvězdicemi, sasankami či gorgoniemi a nepohrdnou ani mrtvými rybami,“ uvedla Maja Krželjová z katedry mořských studií na univerzitě v chorvatském Splitu. „Nemají sklon napadat lidi. Nebezpečí ale spočívá v tom, že jsou pestře barevní. Mnozí lidé je proto považují za zajímavé, a tak se je snaží zvednout a sáhnout si na ně,“ řekla.

Češi na dovolené. Itálie se dotahuje na oblíbené Chorvatsko

Cestování

Právě v tom je podle Krželjové problém: ohniví červi, jak se hermodicím také říká, mají po těle bodliny, jejichž špičky obsahují doslova koktejl toxinů, které jsou určeny k tomu, aby zabily kořist.

„Pokud vám uváznou v kůži, mohou způsobovat zánět a jed v nich obsažený různé kožní problémy. Jakékoliv bodnutí proto vyžaduje ošetření lékaře,“ upozornila Krželjová.

Oceánografové upozorňují, že teplota Jadranu za poslední dobu vzrostla o dva stupně. To vyhovuje nejen ohnivým červům, ale také perutýnům a dalším invazivním druhům.

Středomoří čelí invazi mohutnatek. Okusovači prstů jsou v Chorvatsku, Řecku či na Kypru

Evropa
Související témata:
Hermodice ohnivá (Hermodice carunculata)

Výběr článků

Načítám