Hlavní obsah

Na Islandu se zřítila ledová jeskyně

Aktualizováno

Na největším islandském ledovci Breidamerkurjökull se v neděli odpoledne zřítila ledová jeskyně. Právě v ní probíhala prohlídka a masa ledu zabila jednoho turistu a dalšího zranila. Národnost turistů Island nezveřejnil. Záchranáři do pondělního odpoledne hledali další dva údajně uvězněné turisty, ale později akci odvolali, protože nikdo další zavalen nebyl.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranná operace po zhroucení ledové jeskyně na ledovci Breidamerkurjökull.

Článek

Neštěstí se stalo kolem 15:00. Jeskyní v tu chvíli procházela s průvodcem skupina 23 turistů, když se jeskyně zhroutila. Ledové masy zavalily dva lidi, z nichž jeden svým zraněním podlehl, zatímco druhý je nadále v péči lékařů, uvádí agentura Reuters.

Policii bylo nejprve chybně řečeno, že se prohlídky zúčastnilo 25 lidí, a proto začalo mohutné pátrání po dalších dvou uvězněných. Do toho se zapojilo více než 200 záchranářů, včetně specializovaných jeskynních záchranářů, a dva vrtulníky.

Foto: Vilhelm Gunnarsson, Reuters

Záchranná operace po zhroucení ledové jeskyně.

Foto: Profimedia.cz

Ledovcová jeskyně, která se zřítila a zavalila turisty.

Pátrací akce byla v pondělí odpoledne odvolána s vyjádřením úřadů, že domněnka o dalších uvězněných byla výsledkem pouhého nedorozumění.

Ledovec Breidamerkurjökull, který s nedalekým ledovcovým jezerem Jökulsárlón patří na jihu Islandu k hlavním turistickým atrakcím. Místo je velmi oblíbené mezi filmaři. Natáčely se zde známé hollywoodské snímky, jako je James Bond a Tomb Raider s Angelinou Jolie.

Na pláži v italském letovisku Lignano Sabbiadoro zemřel český turista

Evropa

Výběr článků

Načítám