Hlavní obsah

Na Evropu se ženou extrémní bouře, v Německu a Česku hrozí i tornáda

Do střední Evropy se ženou extrémně silné bouřky, které budou provázet nejen lijáky s krupobitím a silný vítr, ale také tornáda, varují meteorologové v mnoha evropských zemích. Ve Francii je vyhlášen nejvyšší oranžový stupeň varování. Od 17.00 hrozí tornáda v Německu, varuje tamější meteorologická služba. Extrémním bouřkám se nevyhne ani Česko a také u nás hrozí výskyt supercely a tornáda, uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Windy

Předpověď bouří na úterních 20 hodin

Článek

Extrémní sílu bouří už poznal v reálu department Gironde v regionu Nová Akvitánie. Bouřka začala kolem jedné hodiny ráno. Trvala „sotva pět minut“, ale způsobila značné materiální škody, píše web zpravodajské televize BFM TV.

Mnoho domů bylo vyplavených kvůli intenzivním lijákům, ale nejhorší spoušť mají na svědomí ohromné kroupy. Lidé na sociálních sítích sdíleli fotografie a videa, na nichž jsou zachyceny masivní kroupy. Některé jsou velikosti něco „mezi golfovými míčky a míčky na petanque“.

Další bouřky se očekávají na jihozápadě země. Météo-France vyhlásilo oranžové varování mezi 17. a 23. hodinou v pěti departementech, a to Gironde, Landes, Dordogne, Charente a Lot-et-Garonne. Meteorologové varují před lijáky, silnými poryvy větru a až pěticentimetrovými kroupami. Vzhledem k tomu, že oblast, kde panuje nejvyšší varování, je vinařská, v departementech Charente a Charente-Maritime panují obavy z následků bouří zejména na vinice.

Do Německa by se silné bouřky měly nasouvat z Belgie v širokém pásu od Kolína nad Rýnem po Berlín. Kolem poledne by měly zasáhnout Cáchy a o dvě hodiny později Kolín nad Rýnem, varuje německá meteorologická služba. Silné bouřky lze očekávat až do večera. V Lipsku by mohly narušit i zápas mistrovství Evropy. Meteorologové varují, že v Německu hrozí výskyt tornád, jejich nebezpečí pomine až kolem úterních 22.00. Silný déšť může pokračovat i hluboko do noci.

Ve středu se situace uklidní, ovšem v pátek hrozí druhá bouřková vlna.

Bouře se nevyhnou ani Česku

Úterní bouřky zasáhnou také Českou republiku, ale „bude to jen lehká předehra pro pátek“, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. „Velmi silné bouřky dorazí v pátek odpoledne a v noci na sobotu.

Není vyloučeno, že se vytvoří supercely a mohou je doprovázet i tornáda. Meteorologové budou jejich výskyt ještě upřesňovat,“ dodala Honsová. V souvislosti se studenou frontou, která dorazí právě v pátek, na víkend spadnou teploty na 21 až 25 °C.

Do Česka dorazí třicítky, čeká se i tropická noc

Domácí

Výběr článků

Načítám