Hlavní obsah

Na Evropu se žene hurikán Kirk, přináší vichr a lijáky

Na Evropu se žene hurikán Kirk. Nejvyššího, pátého stupně nebezpečnosti sice nad Atlantikem nedosáhl, ale poryvy větru v nárazech dosahují rychlosti až 270 km/h. V pondělí bude zuřit nad Azorskými ostrovy, kde ale opět nabere sílu a posune se směrem k pobřeží Evropy, uvádějí němečtí meteorologové. Česko by žádné extrémní počasí zasáhnout nemělo.

Foto: Windy

Hurikán Kirk se formuje v Atlantickém oceánu. Na snímku predikce jeho podoby v neděli ráno

Článek

Ve středu Kirk dosáhne evropských břehů jako extratropická bouře. Přesné místo úderu zatím není jasné, píše web týdeníku Focus. „Původně to vypadalo, že se dostane nad střední Evropu, současné modely počítají s tím, že zasažena bude Francie, poblíž ústí řeky Loiry. Kirk by měl řádit i v Německu,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Zbytky hurikánu Kirk se podle jejích slov v Česku postarají o to, že by mělo ve druhé polovině příštího týdne pršet a vítr bude čerstvý, v nárazech kolem 55 km/h.

V Německu se ale postará o bouřlivé povětrnostní podmínky. Na pobřeží Evropy hrozí extrémně silné srážky, které by mohly dosáhnout až 300 litrů na metr čtvereční, silný vítr, a dokonce i tornáda. Intenzivní déšť se může rozšířit i dále do vnitrozemí.

Z Atlantiku proudí na Evropu atmosférická řeka

Věda a školy

Očekává se, že jádro hurikánu Kirk se bude pohybovat přes severní Francii, státy Beneluxu, severním Německem a Dánskem. V jižní části jádra bude bouře obzvláště silná. Metrologové varují, že právě Německo může postihnout obzvláště prudká bouře ve středu a čtvrtek příští týden. Přesná trasa a síla bouře se může ještě změnit.

Britští meteorologové pak podle stanice SkyNews očekávají, že okraj hurikánu přinese na ostrovy kromě větru, deště a poklesu teplot také sněžení.

Vzhledem k narůstajícím teplotám vody bude růst i energie pro vznik hurikánů a bude se prodlužovat i doba jejich života. Vliv na počasí v Evropě mají zejména ty tropické bouře, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se změní na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem.

„Počasí u nás tedy mohou ovlivnit tzv. exhurikány. Pokud se nad střední Evropu dostanou jako tlaková níže, přinesou deštivé a větrné počasí. Pokud se exhurikán zastaví nad Evropou severozápadní nebo západní, většinou do střední Evropy kolem něj pronikne teplejší vzduch,“ uvedla Honsová.

Předpovědi se naplnily. Itálie a Bosna v sevření záplav, lijáky trápí Chorvatsko

Evropa

Výběr článků

Načítám