Hlavní obsah

Na Dunaji hrozí povodně, Bratislava začne stavět mobilní protipovodňové hráze

Situace na Slovensku se v sobotu změnila - povodně nehrozí na řece Morava, ale na Dunaji. V neděli proto začne v Bratislavě výstavba mobilních protipovodňových hrází.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Stavba mobilních protipovodňových hrází v bratislavské městské části Devín v roce 2018

Článek

Jak v sobotu na tiskové konferenci uvedl ministr životního prostřední Tomáš Taraba (nominant Slovenské národní strany), na Dunaji se očekává povodňová vlna, protože nad Rakouskem se zvýšila dešťová aktivita. „Slovenský vodohospodářský podnik nás požádal, abychom v neděli ráno od šesté hodiny vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity v Bratislavě, aby mohli začít s ohrazováním města,“ řekl Taraba.

Dunaj by v Bratislavě mohl dosáhnout při pondělní kulminaci až na úroveň 910 centimetrů. „To je úroveň, kdy by Bratislava začala být zaplavována,“ dodal ministr životního prostředí. Na řece Morava vyhlásí rovněž třetí povodňový stupeň. Na této úrovni by to mělo také zůstat a k vylití Moravy by na slovenské straně dojí nemělo.

Díky zvýšené hladině Dunaje vodní elektrárna Gabčíkovo vyrábí 400 megawatthodin elektrické energie. „To už je výkon menší jaderné elektrárny,“ konstatoval Taraba. Z osmi turbín je však v provozu jen sedm, protože na jedné z nich probíhá servis.

„Sedmá turbína začala vykazovat určitou míru vibrace a nedá se vyloučit, že se automaticky vypne. V takovém případě bude muset Gabčíkovo otevřít plavební komory a začít vypouštět vodu,“ uvedl ministr. Od neděle bude zastaven provoz lodí na slovenském úseku Dunaje.

Hasiči v Bratislavském a Trnavském kraji zasahovali dosud 220krát. Jednalo se především o spadlé stromy.

Hladina řeky Moravy na západním Slovensku prudce stoupá, zvedá se i Dunaj

Evropa

Výběr článků

Načítám