Hlavní obsah

Muž z Francie nechal celý den v autě 16měsíčního syna. Ten zemřel na přehřátí organismu

K tragédii došlo v úterý v severovýchodní Francii, kde 61letý otec cestou do práce zapomněl vysadit v jeslích svého 16měsíčního syna a na firemním parkovišti jej nechal v autě. Chlapec zůstal ve vozidle téměř celý den zamčený a zemřel na přehřátí organismu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neštěstí se odehrálo v alsaském městečku Sausheim. Muž se ráno vydal přímo do svého zaměstnání a na parkovišti u něj si vůbec neuvědomil, že nechal v autě syna, kterého měl v jeslích předat pečovatelkám.

Hocha na zadním sedadle prostě přehlédl, vozidlo zamkl a odešel na pracoviště.

Až v podvečer muže zalarmovala matka dítěte, která chtěla syna v jeslích vyzvednout, ale on tam nebyl. Chlapec strávil celý den bez jakéhokoli povšimnutí v přehřátém vozidle zaparkovaném na obrovském firemním parkovišti v části, kde nebyl žádný stín.

Venkovní teplota se pohybovala kolem 22 stupňů, ale uvnitř auta, které stálo na slunci, se mohla vyšplhat až na 47 stupňů, informoval deník Les Dernières Nouvelles d'Alsace.

Na místo ihned po obdržení tísňového volání vyrazila sanitka, ale její posádka už nemohla dítěti pomoci. Bez možnosti otevřít okno a bez vody dítě zřejmě zemřelo na hypertermii. Přesnou příčinu jeho úmrtí má určit pitva.

Dvouletá Španělka vypadla z okénka jedoucího auta

Evropa

Oba rodiče - podle listu Le Figaro 61letý otec a 46letá matka - se z tragédie psychicky zhroutili a jsou v péči psychologů. Otec skončil se šokem v nemocnici.

„Je to bohužel dramatický příběh. Státní zastupitelství zahájilo vyšetřování příčin chlapcovy smrti. Rodiče zatím nebyli vyslechnuti, stane se tak později,“ uvedla k případu prokuratura v Mylhúzách.

Odborníci podle Les Dernières Nouvelles d'Alsace soudí, že otec podlehl tzv. syndromu zapomenutého dítěte, kterým se označuje nešťastný výpadek pozornosti.

Podle studií více než čtvrtina rodičů dětí mladších tří let ztratí v určitém okamžiku cesty autem povědomí o přítomnosti potomka ve vozidle, ovšem jen výjimečně s tak tragickými následky.

Podle amerického profesora z univerzity South Florida Davida Diamonda, který se touto problematikou intenzivně zabývá už od roku 2004, je zmíněný syndrom důsledkem stresu, nedostatku spánku nebo náhlé změny v rutinním chování.

Další psychologové soudí, že syndrom zapomenutého dítěte je funkčně podobný zapomenutí klíčů v autě nebo situaci, kdy člověk opomene odeslat dopis.

Kojenec se zamkl v autě. Otec si na odpočívadle protahoval tělo a dal dítěti klíče na hraní

Koktejl

Výběr článků

Načítám