Hlavní obsah

Muž ve Švýcarsku odmítl pronájem Židům, dostal pokutu za diskriminaci

Provozovatel malého podniku poblíž švýcarského lyžařského střediska Davos u soudu dostal pokutu za to, že odmítl pronajmout lyžařské vybavení židovské rodině. O verdiktu ve středu podle agentury AFP informovaly švýcarské úřady, výše pokuty nebyla zveřejněna.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Zimní Davos. Ilustrační foto

Článek

Soud shledal muže vinným z „diskriminace, protože odmítl poskytnout služby z důvodu rasy, etnika nebo náboženství“, uvedla prokuratura v kantonu Grisons.

V únoru deník 20Minuten zveřejnil fotografii cedule, která viditelně visela nad pultem inkriminovaného podniku. V hebrejštině na ní stálo, že kvůli opakovaným krádežím sáněk a poškození vybavení, jako jsou sněžnice, se „židovským bratrům“ nepůjčuje žádné vybavení. Muž to vysvětlil tím, že už neměl sílu řešit opakované problémy s těmito klienty, kteří vybavení vraceli poničené nebo ho prostě nechali volně ležet v areálu.

Cedule oznamující v hebrejštině, že kvůli opakovaným krádežím sáněk a poškození vybavení, jako jsou sněžnice, se „židovským bratrům“ nepůjčuje žádné vybavení.

Případ měl ve Švýcarsku velkou mediální odezvu. Podnikatel se za své chování omluvil a plakát sundal. Na soud se obrátila Švýcarská federace židovských komunit, která ocenila rozhodnutí soudu.

Verdikt soudu byl pro švýcarské právo velmi důležitý, neboť je ojedinělý, uvedla Nadace proti rasismu a antisemitismu, která sídlí v Curychu. „Zákon sice pomáhá trestat případy diskriminace, ale neodstraňuje antisemitské stereotypy, které jsou mezi obyvatelstvem rozšířené,“ sdělila organizace agentuře AFP. Již v únoru upozornila, že to není poprvé, co v Davosu vzniklo napětí mezi místními obyvateli a turisty, „z nichž někteří jsou ortodoxní židé“.

Deník Davoser Zeitung uvedl, že v létě 2023 v letovisku trávilo dovolenou 3000 až 4000 ortodoxních židů, a zaznamenal „rostoucí kritiku chování těchto turistů“.

Soul odmítl poskytnout prostory LGBTQ+ festivalu, organizátoři ho uspořádají v ulicích města

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám