Hlavní obsah

Muž ve Finsku pobodal 12leté dítě

Muž sympatizující s krajní pravicí je podezřelý z pobodání a vážného poranění 12letého dítěte v Oulu na severu Finska. O incidentu, který se odehrál ve čtvrtek večer v místním nákupním centru, v pátek podle agentury Reuters informovala policie. Podle veřejnoprávní stanice Yle byl zatčen někdejší klíčový člen zakázané neonacistické organizace, který byl už dříve odsouzen kvůli pobodání člověka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podezřelý rovněž zaútočil na další dítě a předběžně byl obviněn ze dvou pokusů o vraždu, informoval národní úřad pro vyšetřování. „Vyšetřování trestného činu je stále v rané fázi a policie nezná přesný motiv,“ uvedl úřad. Podezřelý však je podle něj zapojen do činnosti krajní pravice. Dvanáctiletá oběť útoku má podle médií sice finské občanství, rodina má však kořeny v zahraničí.

Veřejnoprávní televize Yle ukázala záběry zachycující zjevně kaluž krve na podlaze nákupního střediska. Podle stanice byl zatčen třiatřicetiletý muž, který byl klíčovým členem zakázané neonacistické skupiny s názvem Nordické hnutí odporu. Už dříve mu soud uložil podmíněný trest vězení v délce roku a půl poté, co v knihovně pobodal člověka. Už o rok dříve přitom nastříkal pepřový sprej do obličeje levicového politika během pochodu Oulu Pride.

Premiér odsoudil krajní pravici

Útok odsoudil i finský premiér Petteri Orpo. „Krajně pravicové násilí je ve Finsku opravdovou hrozbou,“ napsal Orpo na platformě X. „V této zemi není místo pro jakýkoli druh extremismu,“ dodal premiér.

Stav poraněného 12letého dítěte je podle policie stabilní. Podezřelý, který se narodil v roce 1990, patrně dítě několikrát bodl zezadu, načež ho zastavila ostraha.

Vrah z Jevíčka partnerku ubodal, zasadil jí 20 ran

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám