Hlavní obsah

Musk od roku 2022 tajně jedná s Putinem, píše WSJ

Miliardář Elon Musk, jeden z nejbohatších lidí na světě, je od konce roku 2022 v pravidelném kontaktu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a dalšími představiteli Kremlu. Tvrdí to alespoň americký list The Wall Street Journal (WSJ), který tuto informaci zveřejnil v pátek s odvoláním na nejmenované současné i bývalé činitele různých zemí. Kreml po zveřejnění zprávy tuto informaci odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Elon Musk a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov během rozhovoru v roce 2021

Článek

„Diskuse, potvrzené několika současnými i bývalými americkými, evropskými a ruskými představiteli, se dotýkaly osobních témat, byznysu i geopolitického napětí. V jednu chvíli Putin požádal miliardáře, aby se vyhnul aktivaci své satelitní internetové služby Starlink nad Tchaj-wanem jako laskavost vůči čínskému vůdci Si Ťin-pchingovi, uvedli dva lidé, kteří byli o žádosti informováni,“ napsal WSJ. Starlink momentálně na Tchaj-wanu dostupný není.

Musk, který je mimo jiné zakladatelem a generálním ředitelem společnosti SpaceX a vlastníkem sociální sítě X, na začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 Kyjev podpořil darováním komunikačních terminálů Starlink. Později ovšem připustil, že přístup k síti během ukrajinského útoku na ruskou flotilu na okupovaném Krymu vypnul.

Když Rusové vtrhli do Charkovské oblasti, Ukrajincům přestal fungovat Starlink

Válka na Ukrajině

„Zřejmým záměrem bylo potopit většinu kotvící ruské flotily. Kdybych souhlasil s jejich žádostí, pak by se SpaceX přímo podílel na velkém válečném aktu a eskalaci konfliktu,“ hájil později své rozhodnutí Musk, který si rovněž postěžoval, že poskytováním služby Starlink Ukrajině „přichází o peníze“.

Miliardář, který letos podpořil znovu kandidujícího republikánského exprezidenta Donalda Trumpa, již dříve popřel, že by sympatizoval s Moskvou. Tvrdil, že s Putinem mluvil pouze jednou, v dubnu 2021, a to o tématech souvisejících s vesmírem.

Absolutně nepravdivé, tvrdí Peskov

Podle WSJ ale od té doby Musk mnohokrát mluvil nejen s Putinem, ale i s dalšími vysokými ruskými představiteli. Jedním z nich měl být podle listu i Sergej Kirijenko. Tento Putinovi blízký muž kdysi býval ruským premiérem i šéfem Rosatomu, nyní je oficiálně zástupcem šéfa prezidentské administrativy.

Především ale bývá označován za hlavní postavu ruské propagandy a dezinformačních kampaní, americké ministerstvo spravedlnosti jej minulý měsíc nařklo, že za účelem ovlivňování nadcházejících prezidentských voleb v USA zřídil několik internetových domén.

Kreml v reakci na článek WSJ popřel, že by s Muskem komunikoval. „Všechno jsou to nepravdivé, absolutně nepravdivé informace,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruský prezident podle něj „měl jeden kontakt s Muskem před rokem 2022, mluvili po telefonu“ o „technologiích budoucnosti“, dodal. Další kontakt popřel.

Rovněž Bílý dům listu oficiálně tvrdí, že si těchto kontaktů není vědom. Samotný Musk na žádost o komentář nereagoval. Podle zdrojů deníku jsou tyto Muskovy kontakty americké vládě známé, ale vzhledem k závislosti americké vlády na některých technologiích jeho firem jde o vysoce ožehavou záležitost.

Šéfa Kremlu vyzval na souboj, teď s ním souzní

Musk na počátku ruské invaze kvůli Ukrajině dokonce vyzýval Putina na souboj, postupně se však jeho pozice začala přibližovat postojům Kremlu.

Kyjev mimo jiné rozčílila jeho veřejná anketa o „mírovém plánu“, který počítal s přenecháním Krymu Rusku a závazkem neutrality Ukrajiny. Letos pak například americké zákonodárce odrazoval od poskytování další pomoci Ukrajině, protože podle něj „neexistuje způsob“, jak by Putin mohl prohrát válku.

„Nemají z toho radost,“ vyjádřil se k postoji Američanů jeden ze zdrojů listu. Podle WSJ firma SpaceX, provozující síť Starlink, získala už v roce 2021 tajný kontrakt v hodnotě 1,8 miliardy dolarů na vybudování sítě špionážních satelitů pro americkou zpravodajskou službu. Musk v USA disponuje bezpečnostní prověrkou a má přístup k tajným materiálům.

Starlink oficiálně v Rusku nepůsobí, Ukrajina však letos poukázala na to, že Moskva toto omezení dokáže obejít tím, že stále více využívá terminály poskytované jinými státy.

Musk se zároveň velmi angažuje v nadcházejících amerických volbách. Na podporu kampaně Trumpa, který bez podrobností opakovaně slibuje ukončit válku na Ukrajině „do 24 hodin“, už daroval nejméně 75 milionů dolarů.

Před několika dny rovněž Musk nabídl, že každý den daruje milion dolarů náhodné osobě, která je registrovaná jako volič v některém z klíčových států a podepíše se pod petici sdružení vybírající peníze ve prospěch Trumpovy kampaně. Tato „loterie“, o jejíž legálnosti se vzápětí strhla debata v amerických médiích, má trvat až do dne voleb 5. listopadu.

Samotný exprezident Trump již dříve řekl, že by v případě znovuzvolení mohl jmenovat Muska do některého z vládních postů. Podle něj by mohl řídit například „vládní komisi pro efektivitu“. Musk už reagoval tím, že je připraven.

Ukrajina nemá potuchy, jak se dostat z války, napsal Musk. Je to jednoduché, reaguje Kyjev

Zahraniční

Výběr článků

Načítám