Hlavní obsah

Munice nakoupená ze slovenské sbírky je už na Ukrajině

Bratislava

Organizátoři slovenské občanské sbírky Munice pro Ukrajinu doručili za pomoci českých a ukrajinských partnerů na Ukrajinu přes 2700 kusů munice kalibru 122 milimetrů od české zbrojovky STV Group. Náklad vážil 122 tun a na místo určení ho dopravilo šest kamionů.

Foto: Ivan Vilček, Novinky.cz

Aktuální stav sbírky Munice pro Ukrajinu

Článek

Distribuce a použití munice jsou nyní zcela v kompetenci ukrajinské armády. „Jsem rád, že se dílo podařilo završit a že to mělo velký smysl,“ cituje televize Joj ambasadora sbírky, stoletého účastníka Slovenského národního povstání Otta Šimka. Téměř 70 tisíc dárců poslalo na účet sbírky Munice na Ukrajinu skoro 4,5 milionu eur (téměř 114 milionů korun).

Do konce roku 2024 bude ze sbírky nakoupeno a odesláno na Ukrajinu ještě 5500 kusů granátů M433 (HEDP) kalibru 40×46 mm. Stane se tak na základě již uzavřené smlouvy mezi Velvyslanectvím Ukrajiny v České republice, dodavatelem a Nadačním fondem pro Ukrajinu.

Historicky nejúspěšnější

Občanskou sbírkou reagovali Slováci na to, že vláda premiéra Roberta Fica (Směr) se odmítla zapojit do muniční iniciativy české vlády. Sbírka se stala historicky nejúspěšnější fundraisingovou kampaní na Slovensku, když přesáhla čtyři miliony eur (100 milionů korun) za rekordních 22 dnů.

Jako prd do Stromovky. Fico se posmívá solidaritě Slováků s Ukrajinou

Evropa

Do sbírky se kromě Slováků zapojili i občané České republiky. Sbírka nadále pokračuje a od srpna poslali dárci přes 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). „V současnosti tvoří dary z Čech významnou položku. Děkujeme za to,“ uvedl Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.

„Válka proti Ukrajině ze strany ruského agresora ani zdaleka nekončí a naši sousedé munici stále potřebují jako sůl, aby se útokům dokázali bránit. Proto jsme se rozhodli ve sbírce pokračovat. V zájmu bezpečnosti Slovenska a celého evropského kontinentu musí Ukrajina tuto válku vyhrát,“ řekl Marián Kulich z občanského sdružení Mír Ukrajině.

Fico na Ukrajině „bezpodmínečně“ podpořil vstup země do EU

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám