Hlavní obsah

Moskevský soud poslal na tři roky do vězení francouzského badatele. Rusko miluji, hájil se

Moskevský soud v pondělí odsoudil francouzského badatele Laurenta Vinatiera ke třem letům vězení, protože se neregistroval jako zahraniční agent. Běžně za tento zločin pachatelům hrozí až pětiletý trest, ale soud přihlédl k tomu, že se Vinatier k porušení zákona o zahraničních agentech sám přiznal.

Francouze Vinatiera odsoudil moskevský soud ke třem letům vězeníVideo: Reuters

Článek

Osmačtyřicetiletý Vinatier se ve svém výzkumu zabývá Sovětským svazem a jeho obhájci žádali, aby mu byla místo odnětí svobody pouze udělena pokuta. Sám Vinatier před soudem uvedl, že Rusko miluje, za porušení zákona se omluvil, a dokonce odrecitoval i verše ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina. Ani to však soudce neobměkčilo, uvádí agentura Reuters.

Vinatier je zaměstnancem švýcarské organizace Centrum pro humanitární dialog, jež se zaměřuje na mediaci konfliktů. Mezi kolegy se těší značnému respektu. FSB jej zadržela v červnu, načež byl obviněn ze sbírání informací o ruské armádě ve prospěch zahraničních zpravodajských služeb.

Francouzské úřady Vinatierovo zadržení označují za svévolné a požadují jeho propuštění. Francouzský prezident Emmanuel Macron popřel, že by badatel pracoval pro stát, a jeho zadržení nazval součástí moskevské dezinformační kampaně.

Ukrajina zažila ojedinělou noc bez útoků dronů

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám