Hlavní obsah

Mongolsko, zatkni Putina, vyzývá Human Rights Watch

Mongolsko by mělo buď zatknout ruského vůdce Vladimira Putina, nebo mu zakázat vstup na své území. K Putinově návštěvě v asijské zemi to uvedla mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch. Znovu tak poukázala na to, že Mongolsko podepsalo Římský statut Mezinárodního trestního soudu (ICC) a že soud loni v březnu vydal na Putina zatykač kvůli únosu dětí z Ukrajiny do Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

„Mongolsko by se vzepřelo svým mezinárodním závazkům člena Mezinárodního trestního soudu, pokud by umožnilo návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina, aniž by ho zatklo,“ uvedla Maria Elena Vignoliová, vedoucí poradkyně pro mezinárodní spravedlnost organizace Human Rights Watch.

„Přivítání Putina, uprchlíka před ICC, by bylo nejen urážkou mnoha obětí zločinů ruských sil, ale také by podkopalo klíčovou zásadu, že nikdo, bez ohledu na to, jak mocný je, nestojí nad zákonem,“ dodala.

Ruského vůdce pozval mongolský prezident Uchnágijna Churelsuca. Návštěva je formálně spojená s oslavami 85. výročí bitvy u řeky Chalchyn z roku 1939 proti japonským jednotkám. Putin měl Mongolsko navštívit 3. září, agentura TASS ale v pondělí uvedla, že ruský vůdce už do země přicestoval.

Je to vůbec poprvé, co se vydal na území členské země ICC od doby, co na něj loni v březnu ICC vydal zatykač.

Loni se měl ruský diktátor účastnit summitu vedoucích představitelů uskupení BRICS v Jihoafrické republice, nakonec tam ale nedorazil, a to mimo jiné kvůli rozhodnutí jihoafrického soudu, který potvrdil povinnost Jihoafrické republiky, signatáře Římského statutu, postupovat podle zatykače.

Putin míří do Mongolska, které má povinnost ho v rámci zatykače ICC zadržet

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám