Hlavní obsah

Moldavsko vyhostilo ruského diplomata

Moldavské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že vyhostilo prozatím nejmenovaného ruského diplomata. Stalo se tak krátce poté, co Kišiněv zadržel dva moldavské úředníky pro podezření z velezrady a spiknutí. Podle úřadů měli spolupracovat s nejmenovanou ambasádou v hlavním městě, které měli posílat informace použitelné proti zájmům Moldavska. Informuje o tom agentura AP, která vyhoštění diplomata a zadržení dvou lidí dává do souvislosti.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec v Moldavsku Oleg Vasněcov

Článek

Moldavská diplomacie ve čtvrtek uvedla, že si předvolala ruského velvyslance Olega Vasněcova, aby ho informovala, že nejmenovaný pracovník ruské ambasády je „kolaborant“, který byl prohlášen za personu non grata a musí opustit zemi. Ministerstvo uvedlo, že získalo informace a důkazy, „které svědčí o tom, že na území Moldavské republiky (ruský diplomat) vykonává činnost neslučitelnou s diplomatickým statusem“.

Kišiněv vyhostil ruského diplomata ve stejný týden, kdy moldavská prokuratura pro boj s organizovaným zločinem zadržela dva Moldavany podezřelé z velezrady. Jeden z dvojice moldavských úředníků pracoval v parlamentu a druhý u pohraniční policie. Oba byli na začátku týdne zadrženi na 72 hodin kvůli tomu, že měli spolupracovat se zahraničním velvyslanectvím v Kišiněvě. Úřady však neuvedly, o jaké velvyslanectví se jednalo, píše agentura AP.

Nejedná se o první takový případ, Moldavsko vyhostilo ruského diplomata i letos v březnu poté, co Rusko nezákonně a bez předchozí konzultace otevřelo v moldavském separatistickém Podněstří šest volebních místností pro ruské prezidentské volby. Moskva přitom tvrdila, že otevře jen jednu, a to na ambasádě v Kišiněvě.

Rumunská armáda v Moldavsku nebo na Ukrajině? Budeme chránit naše občany, plánuje Bukurešť

Evropa

Moldavští představitelé opakovaně obviňují Rusko, že vede proti jejich zemi „hybridní válku“ tím, že financuje protivládní protesty, vměšuje se do místních voleb a vede rozsáhlé dezinformační kampaně ve snaze svrhnout vládu a vykolejit zemi z cesty k plnému členství v EU.

Moldavsko čeká letos na podzim referendum o členství v EU a prezidentské volby, připomněla agentura AP. Současnou prezidentkou je prozápadní Maia Sanduová, která směruje Moldavsko do Evropské unie.

Evropská unie a Moldavsko uzavřely bezpečnostní dohodu

Evropa

Výběr článků

Načítám