Hlavní obsah

Moldavsko chce plně integrovat proruské Podněstří do roku 2038. Plán řeší i choulostivou fázi

Moldavská vláda vytvořila plán, kterým chce do roku 2038 znovu plně integrovat separatistické Podněstří, které je podle Parlamentního shromáždění Rady Evropy okupované Ruskem. O moldavském úmyslu poprvé informoval španělský list El País, podle něhož plán počítá i s odchodem několika tisíc ruských vojáků, kteří jsou v Podněstří trvale umístěni v rámci „mírové mise“.

Foto: Profimedia.cz

Moldavská prezidentka Maia Sanduová

Článek

Jedinečnou půdu pro moldavský plán nepřímo vytvořila ruská plnohodnotná invaze na Ukrajinu, vysvětluje španělský list, který měl možnost dokumenty návrhu prostudovat.

Moldavsko se invazi chystá využít k opětovné hospodářské a politické integraci Podněstří, které je dle mezinárodního práva součástí Moldavska. Moldavská vláda se už navíc má pravidelně setkávat se separatistickými představiteli, rozhovory jsou ovšem prozatím v počáteční fázi a probíhají opatrně.

Plán počítá s několika etapami znovusjednocení. V první dojde k postupným reformám zaměřeným na reintegraci plánu, poté se počítá s referendem a odchodem ruských jednotek, což by se mělo konat na základě žádosti podněsterských úřadů. Rusko má v Podněstří neurčitý počet jednotek, některé zdroje hovoří o zhruba dvou tisících, jiné ale až o šesti tisících.

Ukrajina a Moldavsko se přiblížily přístupovým jednáním s EU

Evropa

Ruské vojáky by nahradila mezinárodní mise, která by zajistila stabilitu regionu. Tento návrh by však potřeboval podporu, kterou by Moldavsko hledalo v Evropské unii, do níž chce v následujících letech samo vstoupit.

Podle dokumentů by reintegrace měla začít už letos školením soudců, státních zástupců a právníků v regionu. V příštím roce by byla zavedena dočasná kompenzace za zdražení plynu, protože v současné době obyvatelé Podněstří platí malé částky za bezplatné dodávky plynu z Ruska.

V roce 2026 by Moldavsko dále usilovalo o sloučení správní evidence a provedlo by plošné sčítání obyvatel Podněstří, které má podle současných odhadů zhruba půl milionu obyvatel.

Místo ruských vojáků mezinárodní mise

O rok později by podle plánu došlo k reintegračnímu referendu a také k odchodu ruských jednotek a příchodu mezinárodní mise. Tuto fázi španělský list označil za „choulostivou“.

V letech 2028 až 2031 plán počítá se zrušením podněsterského rublu, zavedením moldavského leu a s fiskálním začleněním. Byl by také realizován program pomoci pro malé a střední podniky, podporovány by byly regionální instituce prostřednictvím státního financování a reformován důchodový systém, který by zavedl minimální důchod na obou stranách Dněstru.

V této fázi by také došlo k referendu o vstupu Moldavska do Evropské unie, o který prezidentka Maia Sanduová už roky usiluje. Země je navíc už v současné době blízko přístupových rozhovorů.

Další problém v Moldavsku. Gagauzská baškanka prohlubuje vztahy s Ruskem a volá po odtržení

Evropa

Tiraspol není spokojen

Moldavská vláda svůj plán reintegrace konzultovala s nejmenovanou poradenskou firmou. Pro El País se k němu vyjádřilo moldavské ministerstvo pro integraci, které uvedlo, že v současnosti už reviduje celou řadu zákonů týkajících se ekonomiky a „sociálního charakteru“. „Řada opatření již byla přijata,“ uvedlo ministerstvo.

Podle úřadů však hlavní město Podněstří Tiraspol není s plánem prozatím spokojeno. „Naším úkolem je obnovit ústavní pořádek a mírovou cestou region znovu integrovat,“ vysvětlilo ministerstvo.

Reintegrace bude ovšem nákladná a cena za ni se vyšplhá na miliardy eur (nejméně stovky miliard korun). „V tuto chvíli je obtížné odhadnout reálnou a přesnou částku,“ sdělilo.

Historie Podněstří

Současná historie Podněstří se začala psát v roce 1990, kdy během rozpadu Sovětského svazu byla vytvořena Podněsterská moldavská sovětská socialistická republika. Tehdy v naději, že zůstane součástí SSSR, pokud by Moldavsko usilovalo o nezávislost nebo sjednocení s Rumunskem.

Nezávislost Moldavska byla vyhlášena v srpnu 1991. O pár měsíců později, v březnu 1992, začal vojenský konflikt mezi Moldavskem a Podněstřím, v červenci následně skončil příměřím.

Součástí dohody o příměří bylo vytvoření třístranné společné kontrolní komise, složené z Moldavska, Podněstří a Ruska, a jí podřízených třístranných mírových sil, které měly řešit případy porušování příměří. Moskva má v Podněstří kolem šesti tisíc vojáků.

V roce 2006 proběhlo nikým neuznané referendum o „budoucím svobodném přistoupení Podněstří k Ruské federaci“, které údajně podpořilo 98 procent podněsterských voličů.

O třicet let později od uzavřeného příměří Parlamentní shromáždění Rady Evropy Podněstří označilo jako Ruskem okupované území.

Podněsterská separatistická vláda v únoru 2024 požádala Rusko o ochranu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová opakovaně říká, že Moldavsko chce dostat do Evropské unie, a to včetně Podněstří.

Evropská unie a Moldavsko uzavřely bezpečnostní dohodu

Evropa

Výběr článků

Načítám