Hlavní obsah

Modlitby konečně zabraly. Rusové po 18 dnech uhasili požár skladu paliv v Rostovské oblasti

Proletarsk

Požár skladu pohonných hmot v Proletarsku v Rostovské oblasti na jihozápadě Ruska, který v polovině srpna zasáhly ukrajinské drony, se konečně podařilo uhasit, informoval server news.ru. I když k zuřícím plamenům povolali kněze, aby se modlili za jejich rychlou likvidaci, tisícovce hasičů trvalo 18 dní, než se jim podařilo požár zcela uhasit.

Foto: Profimedia.cz

Požár ve skladu motorové nafty v Proletarsku na jihozápadě Ruska. Vpravo na troud spálená cisterna hasičů

Článek

Rusové tvrdí, že požár vznikl od padajících trosek bezpilotních letounů, které zlikvidovali.

Podle portálu news.ru se plameny v areálu průmyslových skladů motorové nafty rozšířily na plochu 10 tisíc metrů čtverečních a zcela zničily tři desítky ze 74 zásobníků. S požárem bojovalo více než tisíc hasičů, přičemž padesát z nich utrpělo zranění.

Kvůli obrovskému žáru se k požáru zpočátku nemohli ani přiblížit, plameny tak likvidovaly ze vzduchu speciální letouny Il-76 a hasicí pěnu, která se v takových případech používá, dopravovaly na místo požární vlaky.

Foto: Anton Heraščenko/Twitter/Screenshot

Sloup černého dýmu z požáru v ruském ropném skladu v Proletarsku

Povolali kněze, aby se modlili. Požár naftových nádrží v Rusku se stále nedaří zvládnout

Evropa

Do úsilí o likvidaci obřího požáru se zapojila také ruská pravoslavná církev. V uctivé vzdálenosti od plamenů se za jejich uhašení modlili duchovní z Volgodonské eparchie.

Nebe pokryto hustým dýmem

Třebaže nebe nad Proletarskem bylo větší část ze zmíněných 18 dní pokryto hustým dýmem, Úřad na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor uvedl, že do ovzduší se během požáru neuvolnilo nadměrné množství škodlivých látek. V oblasti však přesto platil výjimečný stav.

Generální štáb ukrajinské armády už dříve oznámil, že útok na sklad s pohonnými hmotami provedla ukrajinská vojenská rozvědka HUR společně s armádou. Na místě byla podle něj uskladněna ropa a ropné produkty pro potřebu ruské armády. Škody odhadují na miliardy rublů.

Naftové nádrže v Rusku hoří po ukrajinském útoku už tři dny. Žár nedovolí hasit

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám