Hlavní obsah

Mobily v ponožkách nebo krabicích. V Maďarsku zakázali žákům ve školách telefonovat

Na základě nového nařízení se musí v maďarských základních i středních školách odebírat žákům před vyučováním mobilní telefony. Proti tomuto vládnímu nařízení se postavil Csaba Mészáros, ředitel budapešťského gymnázia Imreho Madáche a byl okamžitě odvolán.

Foto: MTI

Protest proti zákazu mobilů ve školách

Článek

Některé školy řeší zákaz mobilních telefonů pouze nařízením, že žáci je musí mít během vyučování ve svých aktovkách, ale většina škol mobily žákům opravdu odebírá. „V některých školách musí žáci přijít do školy dřív, aby před vyučováním stihli proceduru odebírání mobilů a převzetí potvrzení o jejich odevzdání,“ uvedl web Hvg.hu.

Školy umísťují odebrané mobily do speciálních krabic ve sborovně, jiné do skříněk a polic. „U nás to není žádná novinka. Mé dvě děti odevzdávají mobily před vyučováním už delší dobu a na konci vyučování si je mohou opět převzít. S tímto řešením souhlasila naprostá většina rodičů,“ uvedla čtenářka zmíněného webu v diskusi a potvrdila, že se ještě nikdy nestalo, že by nějaký mobil zmizel.

Mobil do ponožky

Jiný rodič má obavy, že mobily se při odebírání a skladování mohou poškodit nebo ztratit. „Škola předem informovala rodiče, že nepřebírá zodpovědnost za mobily,“ kroutí hlavou další rodič. Škola v šestnáctém budapešťském obvodě vymyslela zajímavý způsob, jak chránit mobily před poškozením. Žáci si nosí do školy ponožku, do níž mobil umístí, a tak ho odevzdají. U vrátnice je skříňka, ve které má každá třída vlastní poličku, na kterou žák umístí mobilní telefon za přítomnosti učitele, který poté skříňku zamkne.

Mobil jako viník mnoha problémů ve vztahu? Jen když to sami dovolíme

Sex a vztahy

Na jedné budapešťské střední škole to vyřešili tak, že studenti na začátku vyučování položí své mobily na vnitřní okenní parapet a o přestávce musí studenti třídu opustit a učitel ji zamkne. „Když si zapomenu v brašně svačinu, do třídy se vrátit nemůžu a zůstanu o hladu,“ stěžoval si jeden ze studentů na sociální síti.

Protest v Budapešti

V pondělí se v Budapešti konala demonstrace na podporu odvolaného ředitele gymnázia, který se odmítl podřídit nařízení o odebírání mobilů. Několik tisíc učitelů, studentů a rodičů drželo v rukou transparenty jako „Škola je pro myslící lidi, nikoliv pro otroky“ a „Chceme vpřed, nikoliv vzad“.

Csaba Mészáros stál v čele instituce 24 let. „Státní instituci nemůže vést člověk, který nedodržuje zákony a otevřeně se staví proti nim,“ píše se v rozhodnutí o jeho odvolání.

Kroky k zákazu používání mobilních telefonů ve školách učinily také Francie, Nizozemsko, Slovensko a Velká Británie. Například v Nizozemsku si zákaz mobilů velmi pochvalují. Žáci jsou podle pedagogů klidnější, soustředěnější a konečně se opět baví o přestávkách mezi sebou.

Ředitel budapešťského gymnázia se vzepřel zákazu mobilů. Vyrazili ho

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám