Hlavní obsah

Mladík na východním Slovensku mířil atrapou pistole na ministra vnitra

Ochranka slovenského ministra vnitra v pátek zpacifikovala dvacetiletého muže, který měl ve východoslovenském městě Stropkov atrapou pistole mířit na Matúše Šutaje Eštoka (Hlas). Mladíka z místa odvedla policie.

Foto: AP

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok

Článek

Podle webu tvnoviny.sk se měl incident odehrát v pátek večer v davu na jarmarku na Hlavní ulici ve Stropkově. Ministrova ochranka bleskově zakročila. „Bylo to tak rychlé, že kromě jednoho z prodávajících si nikdo ničeho nevšiml,“ uvedl web.

Prešovská policejní mluvčí Jana Ligdayová konstatovala, že policie v současnosti prověřuje všechny okolnosti incidentu. „V případu bylo zahájeno trestní řízení ve věci podezření z trestního činu nebezpečného vyhrožování,“ řekla policejní mluvčí. Policie další informace nezveřejnila, ale podle webu tvnoviny.sk byl muž po výslechu propuštěn.

Bezpečnostní analytik Juraj Zábojník upozornil, že atrapy zbraní jsou dnes mimořádně vypracované. „Nikdo nemůže na první pohled odhalit, zda se jedná o originální zbraň, či atrapu,“ řekl bezpečnostní analytik.

Po atentátu na Fica neprovokujte, vzkazuje expert

Zábojník konstatoval, že po květnovém atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr) jsou bezpečnostní služby a členové ochranky politiků na podobné činy mimořádně citliví. „Neprovokoval bych zbytečně tyto speciální složky, které chrání ústavní činitele,“ dodal bezpečnostní analytik.

Koncem května mířilo dítě v masce z projíždějícího automobilu atrapou pistole na dům prezidenta Petra Pellegriniho. „Ve voze byly dvě osoby. Na zadním sedadle byla zamaskovaná osoba se zbraní v ruce,“ řekl tehdy Šutaj Eštok. Upozornil, že tato situace byla po atentátu na premiéra Fica velmi nebezpečná. Policie muže následně vypátrala podle zjištěné SPZ. Otec dítěte, který seděl za volantem vozu, se poté prezidentovi omluvil.

Na premiéra Fica spáchal atentát jednasedmdesátiletý Juraj Cintula 15. května ve městě Handlová. V tomto městě se konalo výjezdové zasedání slovenské vlády. Cintula byl okamžitě po útoku zadržen a čelí obvinění z teroristického útoku. Hrozí mu 25 let vězení nebo doživotí.

Fico se v den útoku podrobil pětihodinové operaci v banskobystrické nemocnici, kde mu lékaři zachránili život. Předseda vlády se v létě postupně vrací do práce.

Před Pellegriniho domem projíždělo BMW, z něhož šestileté dítě v masce mířilo pistolí

Evropa

Výběr článků

Načítám