Hlavní obsah

Místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko chce navštívit Rusko

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) a místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko má pozvání do Ruska a chce ho využít. „Slovensko-ruské vztahy jsou budoucnost,“ tvrdí Danko.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko

Článek

Datum své návštěvy Ruska Danko neupřesnil, ale ve videu zveřejněném na facebooku připomněl, že do Moskvy před časem cestoval také maďarský premiér Viktor Orbán.

„Bez Ruska naše ekonomika skončí, bez Ruska nedokážeme fungovat, ale hlavně Rusko je prostor pro velké odbytiště zboží,“ zdůraznil předseda SNS.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Danko označil za „herce, šílence a nebezpečného člověka“. „Stal se prezidentem, protože do něj nalili stovky milionů dolarů. Byl na seznamech lidí, kteří podváděli s daněmi, ale to Západu nevadí, pokud jim slouží,“ řekl místopředseda slovenského parlamentu. „Lidé na Ukrajině si dnes nemohou zvolit nového prezidenta, nejsou tam volby, protože je tam válečný stav,“ dodal předseda SNS. Zrušení voleb během válečného stavu je ale v souladu s ukrajinskou ústavou.

Podle Danka Ukrajina nemá co pohledávat v Evropské unii a v NATO, dokud si nevyřeší své problémy. „Domnívám se, že Evropská unie by už měla konečně určit své finální hranice,“ konstatoval předseda nejmenší vládní strany na Slovensku.

Danko rovněž kritizoval Ukrajinu za to, že dala na svůj sankční seznam ruskou společnost Lukoil, čímž se snížilo množství ropy dodávané do Maďarska a na Slovensko přes ropovod Družba. „Hrozí nám velká ropná krize,“ varoval předseda SNS.

Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) Dankova slova kritizovalo a podle opozice by vláda premiéra Roberta Fica (Směr) měla především snižovat závislost Slovenska na Rusku.

Fico vyhrožuje: Zastavíme dodávky nafty na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám