Hlavní obsah

„Mini-Rusko“ v Srbsku. Uprchlíci se v zemi izolují, na rozdíl od hostitelů nepodporují Kreml

Kvůli vysokému počtu Rusů, kteří od února 2022 utekli do Srbska před válkou a náborem do ruské armády, vznikla v zemi v podstatě zmenšená verze jejich domoviny. Otevřely se tam ruské školky, kliniky či kluby, v nichž vystupují jen ruské kapely a zpěváci. V ruských obchodech jsou k dostání ruské potraviny. Jedním z důvodů izolace ruských imigrantů může být i to, že na rozdíl od svých srbských hostitelů převážně nepodporují současný kremelský režim.

„Mini-Rusko“ v Srbsku. Uprchlíci se v zemi izolujíVideo: Reuters

Článek

Podle záznamů tamního ministerstva vnitra si o dočasný pobyt v Srbsku od února 2022 do poloviny roku 2023 zažádalo přes 30 tisíc Rusů. Například do Německa jich od počátku kremelské invaze zamířilo mnohem více, ale jejich přítomnost tam není tak citelná jako v méně než dvoumilionovém Bělehradě, uvádí agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ruské vlajky v ulicích Bělehradu

Rusové si v Srbsku od února 2022 založili celkem 11 081 podniků, jež zahrnují vše od internetových služeb přes pohostinství až po sportovní školy. Často se pak tyto podniky zaměřují pouze na ruskou klientelu.

Srbské zákazníky vlastně nepotřebuji

Tak se živí například i dvaačtyřicetiletý veterinář Viktor z Petrohradu. Na to, aby v Srbsku léčil zvířata, nemá potřebnou kvalifikaci, a tak se v nové domovině stal údržbářem pracujícím exkluzivně pro ruské zákazníky. „Opravuji instalace, elektroinstalace, okna, a dokonce vyrábím i nábytek. Srbské zákazníky vlastně nepotřebuji,“ řekl Viktor reportérům.

Naše země je spojencem Ruska, ujišťuje Putina místopředseda srbské vlády

Evropa

Rusové, kteří do Srbska uprchli často z ideologických důvodů, nyní ironicky žijí mezi národem, jenž politiku současného ruského prezidenta Vladimira Putina naopak převážně podporuje. I to by mohlo být jedním z důvodů, proč se drží ve své miniaturní verzi Ruska a nesnaží se zaintegrovat do srbské společnosti.

Dobrovolná izolace

Podle bělehradského politologa Aleksandara Djokiće je však spíše důvodem dobrovolné izolace Rusů síla jejich kultury. „Volání ruské kultury je příliš silné na to, aby první generace ruských emigrantů zapadla do společnosti, v níž se nachází, a to nehledě na to, jestli je srbská nebo západní,“ řekl.

Srbsko udržuje s Ruskem dobré vztahy i přesto, že usiluje o vstup do Evropské unie, jež ruskou invazi na Ukrajinu odsuzuje. Pro ruské politické migranty je to též už prakticky tradiční destinace. Po první světové válce do tehdy nově vzniklého království Jugoslávie během občanské války před komunisty uprchly tisíce bělogvardějců.

V Rusku skončily regionální volby. Podporovatelé Kremlu pohodlně zvítězili

Volby

Výběr článků

Načítám